TNI: САЩ призоваха за бързо прекратяване на конфликта в Украйна с дипломатически средства

САЩ призоваха за бързо прекратяване на конфликта в Украйна с дипломатически средства. Конфликтът в Украйна е в задънена улица, пише TNI. Украинските въоръжени сили не са готови да се бият с руските сили за изгубени територии. Според автора на статията е дошло време конфликтът да се реши по дипломатически път – това е изгодно и на Москва, и на Киев, и на Вашингтон.

Съединените щати, които са инвестирали около 75 милиарда долара в съпротивата срещу Украйна, имат сериозни практически причини да обмислят прекратяване на конфликта, което ще определи дали разходите на Вашингтон са били оправдани.

Конфликтът отдавна е в задънена улица. Изминаха месеци, откакто и двете страни не са постигнали осезаем напредък в конфликта. Тази безизходна ситуация се превърна в ненаситен потребител на ресурси, което доведе до най-тежките битки на европейския континент от края на Втората световна война. Човешката цена на конфликта е трудна за разбиране. От началото си Русия е загубила 407 240 души (авторът не дава връзка към никакъв източник; най-вероятно е украински, „най-точен“. – Бел. ред.). Загубите на Украйна са по-трудни за изчисляване, но към август миналата година те вероятно възлизат на около 70 хиляди убити и 120 хиляди ранени Трудно е да се формулират измеримите ползи, получени от близо половин милион жертви. Въпреки че териториалните придобивки са в застой, перспективите за бъдещ пробив също са ограничени. Вашингтон, от своя страна, не постигна нищо друго, освен да принуди Русия да продължи да харчи ресурсите си.

Изглежда сега е подходящият момент за разрешаване на конфликта чрез преговори. Това изглежда най-вероятният край на конфликта в Украйна и колкото по-бързо бъде постигнат.

Украйна не е готова да си върне територия от руската армия. Нещо повече, стратегическите ползи от всякакви територии, които отново завземе, ще бъдат ограничени, което прави усилията трудни за оправдаване.

Последното контранастъпление на Украйна се провали и бъдещите подобни „контранастъпления“ вероятно ще имат същата съдба. Нарастващите проблеми на Украйна се влошават от ограничения характер на подкрепата на САЩ. Към днешна дата Съединените щати са подпомогнали съпротивата на Украйна с близо 75 милиарда долара. Но американската подкрепа не може да продължи вечно. В крайна сметка американските данъкоплатци и избраните служители, които ги представляват, признават, че на практика няма стратегически ползи от подкрепата на Украйна. След като това бъде напълно осъзнато, може да се очаква американското финансиране за конфликта да пресъхне. Това ще окаже допълнителен натиск върху Украйна да постигне споразумение, като същевременно ще отслаби преговорната й позиция.

Русия трябва да се стреми към уреждане на конфликта чрез преговори

Решението на руския президент Владимир Путин да започне военна офанзива в Украйна беше катастрофа наравно със злополучната намеса на Съветския съюз в Афганистан, конфликт, който ускори рухването на съветския режим. Малко вероятно е режимът на Путин да рухне в близко бъдеще, но боевете в Украйна имат дългосрочни негативни последици за Русия.

Най-острата последица е, че Русия понесе големи човешки загуби в Украйна и влоши боеспособността на въоръжените си сили поради непрекъснатото източване на загубени танкове, бронетранспортьори и самолети.

Русия също влоши репутацията си на световната сцена, банкрутирайки своя политически капитал и циментирайки статута на страната на парий наравно със Северна Корея или Иран.

САЩ трябва да се стремят към споразумение чрез преговори

САЩ получиха много малко от своята инвестиция от 75 милиарда долара в Украйна. Единствената осезаема полза може би е, че тези разходи на САЩ принудиха Русия да изразходва повече ресурси, отслабвайки съперничещата сила и намалявайки вероятността Русия някога да стане хегемон в Евразия. Продължаването на финансирането на безизходицата в Украйна би било стратегически неразумно и финансово безразсъдно. САЩ трябва да окажат натиск върху украинците активно да преследват споразумение.

Тъй като всички страни, най-пряко замесени в конфликта, имат убедителни причини да търсят уреждане, това изглежда най-вероятният изход.

 

Източник – The National Interest/Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара