Открита е първата „супер-планета“, която има вечен ден от едната страна

Открита е първата „супер-планета“, която има вечен ден от едната страна. Астрономите успяха да открият интересна планета, която има уникални характеристики. Тази мистериозна „супер-Земя“ винаги е обърната към звездата си само от едната страна, което предизвиква интереса на учените да я изучават.

Нови изследвания разкриват мистериите на взаимодействията между планетите и техните звезди, предоставяйки нов начин за потвърждаване на феномена на приливно улавяне и разкривайки първата известна планета от този тип. Тя принадлежи към категорията на „супер-Земите“ и се нарича LHS 3844b. Тази екзопланета, която е 2,3 пъти по-голяма от Земята, завършва своята орбита около звездата за по-малко от 12 часа.

Чрез анализиране на архивни данни от вече несъществуващия инфрачервен телескоп Spitzer, астрономите определиха повърхностната температура на LHS 3844b и моделираха топлинното му равновесие.

Открита е първата „супер-планета“, която има вечен ден от едната страна.

Изследването показа, че при различно положение на планетата спрямо звездата температурата на нейната повърхност би била много по-висока от наблюдаваната. Предполага се, че наблюдаваме студената му страна, която вероятно изобщо не е обърната към звездата.

Има също индикации, че LHS 3844b няма или има изключително тънка атмосфера. Това улеснява определянето на температурата му, тъй като наличието на атмосфера води до по-равномерно разпределение на топлината от дневната към нощната страна.

Получените резултати могат да бъдат полезни при анализа на други екзопланети, включително в контекста на тяхната обитаемост, особено в системите на червените джуджета, където приливното улавяне може да играе значителна роля в климата и възможността за живот.

 

Източник – IFLScience , /Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара