Page Nav

HIDE

Breaking News:

latest

Маслиновите дървета на Палестина

В продължение на няколко месеца всяка есен поколения палестински семейства се събират за реколтата от маслини. Това е критичен ...

В продължение на няколко месеца всяка есен поколения палестински семейства се събират за реколтата от маслини. Това е критичен икономически и културен момент през годината, тъй като маслините и произтичащите от тях продукти – сушени маслини, зехтин, сапун – представляват по-голямата част от селскостопанските приходи за палестинските фермери. Тази икономическа зависимост от маслините подчертава дългогодишната палестинска културна идентификация с дърветата, които са били култивирани в района от хиляди години. Както правният учен Иръс Брейвърман отбелязва в статия от 2009 г., „дърветата като цяло и маслиновите и боровите дървета в частност играят централна роля както в ционисткия, така и в палестинския национален разказ“, така че конфликтите за дървета и права за засаждане са „ микрокосмос на израелско-палестинския конфликт“, както го описа NPR в репортажа за убийството на палестински маслинов стопанин през октомври 2023 г.

Чрез многобройни интервюта и анекдоти, потвърдени в съдебни дела, икономика и статистика, Брейвърман очертава как идентифицирането на палестинците с маслиновото дърво „е не само резултат от неговото икономическо, културно и историческо значение в тази конкретна култура, но е все повече продукт на бруталното насочване на маслините от държавата Израел и от определени еврейски израелски заселници.

 По-специално, „преки и непреки действия на изкореняване, саботиране и отказ на палестинците да имат достъп до маслиновото дърво, държавата Израел и заселниците са дали на маслината огромна власт“ и допълнително са превърнали маслиновите дървета „в проява на палестинско съпротива срещу израелската окупация.

 С разрастването на израелските селища след втората интифада през 2000 г. икономическите отношения на палестинците и идентификацията им с маслиновите дървета стават все по-актуални. Брейвърман, пишейки през 2009 г., цитира, че 45 процента от обработваемата земя в окупирана Палестина е засадена с маслинови дървета.
 Заедно със смокините, маслиновите дървета са шаджара мубарака… свято дърво, благословено от Аллах в Корана.

 „Строгите ограничения на движението на Израел след втората интифада накараха мнозина да загубят работата си“, пише тя. Увеличаването на безработицата - сега повече от 50 процента от работната сила - постепенно увеличи броя на палестинците, чийто поминък зависи от местните източници на доходи ... главно от способността им да завършат икономическите цикли на производството на зехтин.

През декември 2023 г. NPR съобщи, че маслините и техните вторични продукти са най-големият икономически сектор на Западния бряг, съставляващ между 50–90 процента от приходите на фермерите в района.

 Икономическата зависимост на палестинците от маслиновите дървета потвърждава съществуващото културно и религиозно благоговение към дървото. Заедно със смокините, маслиновите дървета са шаджара мубарака, пише Браверман, свято дърво, благословено от Аллах в Корана. Известно е още като „дървото на просяка“ (Шаджара ел-Факир).

 „[Ти] не му даваш нищо, а то ти дава всичко в замяна“, казаха много палестински фермери на Braverman. В съчетание с общностния характер на реколтата от маслини всяка година, маслиновото дърво се е превърнало в ориентировъчен културен елемент, около който семействата празнуват и оцеляват. Както един фалах (фермер) го описва: „Маслините са моят живот. [Те са] моята душа. Моите маслини са като моите деца“, демонстрирайки това, което Брейвърман нарича „интензивна идентификация“ и „взаимозаменяемост между материалното маслиново дърво и тялото на палестинеца“.

 Брейвърман проследява няколко момента в началото и средата на 2000-те години, когато израелското заселване и така наречената експанзия на сигурността в земеделска земя, собственост на палестинци, доведоха до изкореняване на маслинови дървета или значително регулиране на достъпа до дървета и земя, които те притежаваха.

 „От самото си създаване, но все повече през последните две десетилетия, Израел изкоренява палестински маслинови дървета“, пише тя, намеквайки за времето, когато Израел започна изграждането на разделителната бариера на Западния бряг и различни „наблюдателни кули, контролно-пропускателни пунктове, допълнителни пътища , и охранителни огради около еврейско селище” в началото на 2000-те години. С построяването на първия „палестинците станаха отговорни за отправянето на искания [към Израелските отбранителни сили] за защита чрез строга и сложна разрешителна система“ за достъп до тяхната земя и дървета, хванати зад бариерата. Докато Върховният съд на Израел нареди на IDF да подпомогне реколтата от маслини и да защити реколтата, „военните командири все по-често изискват палестинците да получат разрешителни за всички области“, а практиката ефективно увеличи бюрократичните структури и строгите времеви ограничения за това кога палестинците имат достъп техните маслинови горички.

Критично за реколтата, необходимостта палестинските фермери да поискат защита от IDF за достъп до земята си трансформира „селскостопанското време, структурирано по сезони и свързано с разнообразни задачи, във „часовник“, както го описва Бравърман, черпейки от работата на Е. П. Томпсън. Фермерите ще получат задачи за това кога през годината ще имат достъп до дърветата си, както е определено от графиците на IDF и неточното убеждение, че дърветата трябва да се грижат само по време на прибиране на реколтата.

 Брейвърман се позовава на правозащитната организация B’Tselem, която отбеляза през 2004 г., че „култивирането на овощните градини през цялата година, като оран, резитба и плевене, силно влияе върху добива и качеството на маслините и маслото.“ По този начин, в допълнение към ограничаването на достъпа до собствените им дървета и пристигането на израелски заселници, военните и така наречената инфраструктура за сигурност на Западния бряг „обезсилиха народното усещане за време на палестинците“.

 „Всъщност“, заключава Брейвърман, „отношението на палестинците към дърветата, и особено към маслиновото дърво, сега се осъществява чрез подробните и често неразбираеми военни разпоредби на Израел.“

Няма коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за клиповете които правя. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!