До България строят първият „умен град“ в Европа

До България строят първият „умен град“ в Европа. Само на един хвърлей разстояние от България започва изграждането на първия „умен град“ в Европа.

Той ще се намира на южното крайбрежие на Атина. Проектът започва буквално от нулата. Бъдещият град Елиникон, в който ще има и небостъргач се определя от ръководството на проекта като „Рай с пощенски код“. В небостъргача ще има жилища, хотели, казино, паркове и образователни институции.

Мегакомплексът на южното крайбрежие е само на 20 минути от центъра на Атина.

Този нов град се строи на територията на бившето летище на Атина, близо до яхтено пристанище и с изглед към Сароническия залив, който свързва Егейско и Йонийско море.

Очаква се Елиникон ще преобрази бреговата линия на Южна Гърция. След като бъде завършен напълно, се очаква да привлече допълнително над един милион туристи годишно. В него веряотно ще има 85 000 нови работни места. Очаква се в икономиката на Гърция от него да се вливат впечатляващите 2,5% към БВП и приходи от 10 млрд. евро на година.

Това е бъдещ „15-минутен град“, заради достъпа на жителите му до училища, офиси, магазини и дори плаж, до който ще се стига за по-малко от четвърт час. И всичко това плюс софтуер за управление на отпадъците, водата и енергийните ресурси на целия комплекс.

Освен кулата „Ривиера“, първият „зелен небостъргач“ на Средиземно море, от чиито продажби се очакват постъпления от 626 млн. евро, в Гърция се строят и 1100 къщи и множество други жилищни сгради.

Елиникон ще се строи на територия от 6 млн. кв. м. – или три пъти площта на Монако. Крайбрежна ивица от 4,5 км и 1 км плаж, с яхтено пристанище за повече от 300 яхти.

Там ще бъде изграден най-големият крайбрежен парк в Европа с площ от 2 млн. кв. м., които ще направят гръцката столица още по-зелена.

Най-високата сграда ще бъде кулата „Ривиера“, която е дело на японски архитекти. Тя ще разполага с 50 етажа – общо 204 метра височина. В нея ще има 170 апартамента, които са напълно продадени още на първия етап от строителството.

85% от апартаментите са собственост на гърци, които живеят в страната, 10% са на гърци, които живеят в чужбина, а 5% от купувачите са чужденци.

Изграждат се цели комплекси, един от които носи името „Малката Атина“, както и нов шест лентов път, който да свързва Елиникон с бул. „Посейдонос“ чрез подземна връзка. Трасено е с три ленти за движение във всяка посока. До края на 2025 г. инфраструктурата на Елиникон трябва да е напълно изградена.

Проектът ще е напълно завършен през 2037 г.

Източник: бТВ

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара