Българският сателит „Bulgaria Sat-1” беше изведен успешно в Космоса


„Bulgaria Sat-1” на Булсатком, първият български телекомуникационен сателит на геостационарна орбита, беше изведен успешно в Космоса.


След като първоначално насроченият за 21:10 ч. старт бе отложен с един час в 22:10 ч. наше време ракетата „Фалкон 9” на космическата компания „Спейс Екс” беше изстреляна от площадка 39A в Кейп Канаверал. 35 минути след старта сателитът се отдели от нея.

През следващите дни той трябва да достигне точката на геостационарната си орбита, която е на 36 хил. км от Земята. Тя ще бъде над Нигерия, а сателитът ще се движи в синхрон със Земята, така че да покрива един и същи регион от нея.

Апаратът с тегло 4 т и дължина 26 м ще покрива с телекомуникационни услуги Балканите и големи части от Европа, както и част от Северна Африка.

Сателитът ще започне да функционира около месец след изстрелването и се очаква работният му цикъл да продължи поне 20 години.


24 български специалисти ще следят работата му от контролен център, който се намира на наша територия.

Така България става 12-ата европейска държава със свой геостационарен телекомуникационен сателит и единствена от страните в Централна и Източна Европа.

Идеята за този сателит датира от 2006 г.  Тогава геостационарна позиция,която се полага на нашата страна, е била превзета от Норвегия. Да се възстанови тя, е отнело много време и ресурси.

Сателитът беше поръчан за производство на най-голямата в света фирма за търговски телекомуникационни сателити „Спейс Системс/Лорал”, базирана в Пало Алто, в Силициевата долина в Калифорния.

Той е подходящ за 4G LTE мрежа в 1800 MHz. Освен за телевизионни и комуникационни услуги, „БългарияСат – 1” може да се използва при форсмажорни обстоятелства – аварии, в следствие на природни бедствия – земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара