Спортните канали – платени или на изкуствено дишане

В последно време в България се народиха множество спортни канали, кои от тях по-добри, кои само за отбий номер, но са факт.

Ще започна статията с преглед на световните пазари в нишата на спортните канали, за да видим къде сме ние в тоя сегмент.

beIN Sports - Световен хит в момента е beIN Sports (спортните канали на Al Jazeera), които придобиха правата за някои от водещите футболни първенства в собствените им страни, като испанската Примера и френската Лига 1. beIN оперира цели 17 спортни канала в Близкия изток и Африка (beIN Sports от 1 до 17), всички в HD качество. Във Франция и Испания beIN Media Group има по десетина спортни канала.  А съдържанието е най-разнообразно: почти всички водещи футболни първенства, от които се излъчват възможно най-голям брой мачове, най-доброто от баскетбола, волейбола, хокея, хандбала, тениса и др.

Sport Klub и Arena Sport – Съвсем по-близо до нашите географски ширини се намират тези групи спортни канали, а именно в съседните нам държави, като Сърбия, Македония, Румъния, Черна Гора, Хърватия и т.н. Ще кажете – тези са по-зле и от нас, какво пък толкова излъчват, но грешите. Общо двата спортни пакета излъчват огромен брой (над 20) различни футболни първенства, най-доброто съдържание от баскетбола (Евролигата, Лига Ендеса, Адриатическата лига и др.), волейбола, хокея, хандбала, моторни спортове, тенис и още, и още… много спорт.
Общо взето можем да кажем, че това е мечтата на спортния фен. Тук за цени не говорим. А къде сме ние?

DIEMA SPORT – Висшата лига, българското първенство, Лига 1, бокс, Формула 1, Лига Ендеса и…, ами май е това. Прехваления спортен пакет на Нова Броудкастинг Груп не се доближава изобщо дори до нашите съседи с техните Arena Sport и Sport Klub.

Mtel Sport – другия платен пакет. Тук разнообразието е малко по-голямо, като има UFC, NASCAR, NHL, MotoGP, няколко футболни първенства, които са далеч от най-големите, тенис (без Големия шлем и женския тур), лека атлетика и доста пълнеж. Би могло да се каже, че спортния пакет на мобилния оператор е по-добър от този на Нова, но липсата на нещо голямо, като Висшата лига, Шампионска лига или някое от топ 5 първенствата го оставя назад. Е да има тенис, има Гришо, но отново има какво да се желае. А що се отнася до разпространението на тези канали и ограничения им брой абонати просто няма да коментирам. Но пък тениса има безплатни алтернативи на сателит, като SuperTennis и др.

Eurosport – доказаният пан-европейски спортен канал вече дълги години е на българския пазар. С Бундеслигата, Големия шлем в тениса, Олимпийски игри и най-доброто от зимните спортове каналите на Дискавъри също държат средно ниво, подобно и на другите две групи канали.

Булсатком – каналите F+ и Sport+ HD от дълго време бяха дом на почти всички спортни събития, които сега държи Mtel. Сега обаче им остана само испанското първенство, а отношението им към начина му на отразяване е под всякаква критика. Надяваме се, че след като мине цялата суматоха около сателита нещата ще се нормализират. Все пак собствениците показаха, че имат намерение пак да се борят за спортни права. За момента обаче само женския тенис, Примера и бразилското първенство спасяват Булсатком.

RING, BNT HD, NOVA SPORT – канали без допълнителен абонамент, но има ли смисъл от тях. RING отдавна е на изкуствено дишане и няколко мача на седмица, дори те да са от Шампионската лига и Калчото не променят този факт. Когато имаш правата за такива големи спортни събития е добре да инвестираш и в по-малки, за да задържиш част от феновете във времето, когато те почиват. Че кой нормален човек ще ти гледа канал пълен с повторения NOVA SPORT – конкурента на RING, за сега е на едно малко по-добро ниво с мачове от Лига 1, Чемпиъншип, дартс и др. спортове. И макар да липсва голямо първенство основно заради наличието на платените канали DIEMA SPORT каналът на Нова Броудкастинг Груп е достойна конкуренция на спортния канал на bTV. Може би ако двата канала слеят програмите си ще се получи нещо по-качествено. BNT HD – макар и да не е профилиран, като спортен канал напоследък телевизията майка инвестира в доста спортни събития, които поддържат този канал. Ролан Гарос, 24 часа на Льо Ман, Лига Европа, българското баскетболно първенство и мачовете от големите футболни форуми приковават вниманието в програмата на канала и го правят по-добър като съдържание и от RING, и от NOVA SPORT.

И на вниманието на bTV и Булсатком основно: не всичко е взето! Защото съм сигурен, че макар и по-малко фенове в България ще има NFL например, футболните първенства на Португалия, Аржентина, Шотландия, Белгия, Полша, Япония, Австралия, Индия и дори Казахстан, където три от топ отборите са водени от български мениджъри, а в част от останалите пък има български играчи също ще привлекат някой друг зрител пред екрана.

И на края да се върнем на въпроса: Къде сме ние от към спортни канали и спортно съдържание? Отговора е: много назад от европейците, азиатците, балканските ни съседи, а дори и от африканците. А дори не споменахме канали, като Sky Sports и други, които вече са утвърдени в бранша. Очакваме вашето мнение по темата в коментарите тук и на нашата Facebook страница!

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара