Шест поредни вечери с филмите на Кристофър Нолан по bTV Cinema

От 4 до 9 септември, броени дни след 48-ия му рожден ден,  bTV Cinema показва шест от най-добрите фирми на Кристофър Нолан, създадени след 2005 г. Той е режисьор,  сценарист и продуцент, носител е на наградата „Хюго“, Британската награда за независимо кино и петкратен лауреат на „Сатурн“, с по три номинации за „Златен глобус“ и „Оскар“.

Въпреки че започва да снима аматьорски късометражни филми на 7-годишна възраст, използвайки камерата на баща, Кристофър Нолан никога не е държал на бройката. На 11 решава, че иска да се занимава с направата на кинофилми професионално.

Сюрреалистичният му късометражен филм от колежа – „Тарантела“ (1989), е показан по обществената те мрежа Пи Би Ес, а Larceny участва на Кеймбриджкия кинофестивал и е смятан за един от най-добрите в жарна,  заснети в лондонския университетски колеж. Именно там Нолан среща бъдещата си съпруга Ема Томас, която е продуцент на всичките му филми. Имат четири деца, с които живеят в Лос Анджелис.

Нолан получава известност след режисурата на „Мементо“ с Гай Пиърс и Кери-Ан Мос, сценарият на който пише с брат си Джонатан Нолан. Двамата продължават да работят заедно по различни сценарии, включително трилогията „Батман“ и „Престиж“ (Prestige) , който на 9 септември от 21:00 ч. закрива мини кинопанорамата по bTV Cinema. Началото пък е с трилогията „Батман в началото“ (Batman begins), „Черният рицар“ (The Dark Knight) и „Черният рицар: Възраждане“ (The Dark Knight Rises) – съответно на 4, 5 и 6 септември от 21:00.
На 7 септември е „Генезис“ (Inception) с Леонардо Ди Каприо,Марион Котияр. Сниманата във Великобритания, Канада, САЩ, Франция и Япония лента  получава „Оскар“ за най-голямо постижение в кинематографията, най-добро звуково миксиране, най-добър звуков монтаж и най-добри визуални ефекти.  Интересното е, че техническият екип на продукцията е същият, както на „Черния рицар".

За „Интерстелар“ (Interstellar), който bTV Cinema ще излъчи на 8 септември от 21:00 ч.,   Кристофър Нолан събира звезден актьорски състав,  който включва носителите  на „Оскар“ Матю Маконъхи („Клубът на купувачите от Далас"), Ан Хатауей („Клетниците“), Елън Бърнстин („Алис не живее вече тук") и Майкъл Кейн („Правилата на живота") и номинираната за „Оскар“ Джесика Частейн („Враг номер едно"). Филмът има „Оскар“ за най-добри визуални ефекти.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара