Kaкви са предимствата на телефоните с три задни камери

Huawei P20 Pro създаде нова тенденция при смартфоните – устройството има не една, не две, а три камери в задната си част. И ако слуховете са верни, Samsung Galaxy S10 също ще има три задни камери. Предстоящият LG V40 също ще има три камери на гърба си. Така, че това би могло да бъде бъдещето на смартфоните от висок клас.

Повечето камери означават по-голяма гъвкавост и по-впечатляващи опции за снимане. От Android Authority разглеждат точно кaкви са предимствата на телефоните с три задни камери.

По-висока резолюция 

Защо да се задоволявате с 12 MP снимки, когато вече може да заснемате със смартфона си 40 MP? Снимките с много висока разделителна способност не стават за качване във Facebook или дори за печат, но те са много удобни ако искате да вземете само една част от тях. Ако снимката ви е с висока резолюция, няма защо да се притеснявате, че в кадъра ви е попаднал стълб или бездомно куче, защото може просто да изрежете нежеланата част. 

Двойна бленда

Samsung предлага интересна опция за снимане при условия на слабо осветление – компанията използва променлива бленда в своите водещи модели телефони. Блендата е един от ключовите фактори, определящи колко светлина достига сензора, а повече светлина означава по-малко шум и по-ярки снимки когато снимаме в тъмна среда. Има някои компромиси с фокусното разстояние и качеството на обективите при променлива бленда, но въпреки това, това е добро решение. Ако технологията се приложи за три камери, снимките заснети при слабо осветление ще бъдат още по-добри.

Подобрени възможности за увеличение

Телефото обективът с 2x оптично приближаване се среща в много водещи смартфони, но P20 Pro е единственият засега, който предлага 3х. А защо да не помечтаем за 4x, или 5x? Включването на няколко обективи с оптично увеличение би осигурило по-голям набор от възможности за снимане. Това обаче вероятно ще бъде разочароващо за потребителя, тъй като приложението на камерата може неправилно да започне да превключва между опциите за увеличение. Подобрените възможности за увеличение са възможни само при добра комбинация между хардуер и софтуер.

Широкоъгълни снимки

LG популяризира широкоъгълната камера, а Samsung изглежда ще заеме идеята за предстоящия си водещ модел телефон Galaxy S10. Широкоъгълните камери, дори вече си проправят път към предната камера.

Широкоъгълните лещи отдавна са любима опция за снимане за мнозина. Те предлагат по-голяма гъвкавост за улавяне на повече неща в рамката на снимката. Очевидно не всеки път искате снимките ви да са широкоъгълни, за това е добре те да съпътстват основната камера

Сензор за дълбочина

Боке ефектът се преследва от много фотографи. Смартфоните стават все по-умели да имитират ефекта със софтуер, но за предпочитане е той да се постигне с две камери, а включването на един "сензор за дълбочина" може да доведе до превъзходни резултати. Допълнителният сензор не трябва да е с висока разделителна способност или дори с особено високо качество, просто трябва да е достатъчно добър, за да могат алгоритмите на софтуера да изпълняват функцията си.

HDR

По-малко вълнуващо, но все пак полезно е използването на допълнителна камера за подобряване на ефективността при слаба светлина. В редица смартфони вече се използва този трик, с монохромни сензори с висока разделителна способност за по-добра чувствителност при ниска осветеност. Ако искате HDR снимки без риск от замъгляване при комбиниране на множество експозиции, най-добрият залог е специален монохромен сензор.

Заключение

Какви са ползите от телефоните с три задни камери? Оптичното увеличение и широкоъгълните снимки са най-очевидните предимства за дизайна с няколко камери. Но, допълнителните камери са също така мощни инструменти за подобряване качеството на снимките заснети при слаба светлина, за динамичния диапазон, за ефекта боке  и за подобрените възможности за увеличение. За съжаление, вероятно не е възможно да се включат всички тези предимства в един телефон, та дори и той да има 3 задни камери.

Източник: digital.bg

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара