Йоанна Драгнева влиза в екипа на предаването "10 000 крачки" по БНТ2

Къщата-музей на големия български композитор Панчо Владигеров е поредната спирка на петъчното „софийско” издание на „10 000 крачки” по БНТ2. Осмомартенският брой е дебют за популярната изпълнителка Йоанна Драгнева, като водеща на градските разходки със софийски адрес.
Скромният дом на улица „Якубица” в столичния квартал „Лозенец“, където тази седмица ще отведе зрителите екипът на „10 000 крачки”, би разказал историята си най-лесно в ноти. Там  прекарва последните 30 години от живота на Панчо Владигеров - роден в Цюрих, израснал в Шумен, работил в Берлин и Виена.
Някога всяка сутрин пианото на маестрото е огласяло тихия квартал. Панчо Владигеров купува къщата през 1951 г.  и я прави свой артистичен дом, който днес е превърнат в музей по волята на самия композитор. Къщата-музей съхранява близо 7 000 архивни документи – ръкописи, оркестрации, афиши, програми, снимки, кореспонденция и оригиналният авторов ръкопис на рапсодия „Вардар” – най- изпълнявано произведение на твореца. Директорът на музея Надя Сотирова ще разкаже за портрета на братя Владигерови, рисуван от Борис Георгиев и станал причина композиторът да се запознае със самия Айнщайн. С него впоследствие Панчо Владигеров няколко пъти свири на четири ръце сонати на Бетовен и Брамс.
Зрителите ще научат и за последното произведение на маестрото, намерено след смъртта  под капака на рояла – обработката на негова ранна творба „Луд Гидия“ за бас и оркестър, за което се предполага, че е подготвяно за Борис Христов. Днес къщата на композитора не е статично музейно пространство, а притегателен културен център – място за музика, срещи.
В рамките на 5-те телевизионни минути на „10 хиляди крачки“, всеки ден от понеделник до петък, екипите на тв-центровете в София, Варна, Пловдив, Русе и Благоевград представят градски забележителности и забравени истории от миналото. Всяка делнична вечер рубриката отвежда зрителите на пешеходно пътешествие, за да им покаже красиви улици, интересни сгради и позабравени места.
Йоанна Драгнева е популярна като водеща на различни телевизионни проекти на БНТ, а през 2008 г., тя е вокалистка  на групата „Deep Zone Project“, която представя България в конкурса „Евровизия“. Телевизионните зрители я познават от предаванията „Бон-Бон“, „Мело ТВ Мания“. „В неделя с...“, „Децата на България са супер!“ и др. През 2015 г.  Йоанна Драгнева бе водеща на официалната церемония за откриване на  Детската Евровизия, чийто домакин бе България.

Гледайте предаването „10 000 крачки”
този  петък (8 март) от 19:10 часа по БНТ2!

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара