„Българските следи в Асизи” в bTV Репортерите тази неделя

В първия ден от визитата на папа Франциск в България Кристина Баксанова разказва за връзката на едно от най-специалните места за папите с родната история

Тази неделя bTV ще проследи в детайли историческото посещение на духовния баща на над 1 милиард души по света в България с извънредни студиа от 08:00 до 20:00 ч. В първия ден от апостолическото поклонничество на папа Франциск у нас bTV Репортерите ще пренесе зрителите в един от духовните центрове на католиците – Асизи.  Родното място на Свети Франциск е свързано и с българската история. Ето защо, тази неделя главният редактор “Международни новини” в нюзрума на bTV Кристина Баксанова и операторът Борис Пинтев тръгват по българските следи в Асизи.
В града все още разказват спомени за едно от най-големите събития  през 30-те години на ХХ век - сватбата на българското царско семейство. Тайнството е документирано в хрониките и в спомените на монасите-францисканци.
Зрителите ще научат повече и за мисиите на българските монаси в манастира. Сред тях е отец Владимир Пенев – иконописецът, който рисува гербовете на последните пет папи. Той изработва и специалния подарък на монасите за папа Франциск, когато главата на Римокатолическата църква за първи път посещава светото място.
До Асизи е първото поклонническо пътуване на „българския” папа Йоан XXIII (Анжело Ронкали), а папа Йоан Павел II посещава мястото шест пъти.
Защо Асизи е специално място за папите и какво споделят местните жители за папските посещения  - разкази на свидетели пред камерата на bTV Репортерите  гледайте тази неделя от 19.30 ч. във филма „Българските следи в Асизи”.

3 Коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

  1. Здравейте вместо нов латино сериал Бтв Лейди ми пускат Клиника Край езерото

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте исках Нов латино сериал на Мястото на Бедната Силвана това имах предвид

    ОтговорИзтриване
По-нова По-стара