Васил Божков твърди, че фурмите от ОАЕ са купени от българска фирма

Укриващият се в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков публикува поредното си видео в официалния му фейсбук профил. То е от поредицата, в която отговаря на въпроси, зададени му от потребители в социалната мрежа. Този път той отговори на въпроса "Какво се случи в Дубай", като разказва за престоя си в затвора в Абу Даби, както и за добилата популярност бартерна сделка с Обединените арабски емирства (ОАЕ), при която България изпрати в емирствата 32 тона храни, а обратно дойдоха 15 тона медицински консумативи и фурми.

За сделката се разбра на 12 април, когато председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски съобщи за бартера, като подчерта, че България е получила "15 тона медицински консумативи". Той обяви и българските фирми, участващи в бартера - "Градус" (на братята Иван и Лука Ангелови) и "Интръст" (еднолична собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски). По-късно същия ден от правителствената информационна служба също заявиха, че България е получила "15 тона медицински консумативи - маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна". Няколко дни по-късно обаче сайтът "Биволъ" разкри, че така нужните консумативи са само около 3 тона, а останалото са фурми.

Божков разказа, че докараните хранителни продукти в Дубай са били купени от една българска фирма, а фурмите за България - от друга. Той обаче изрази съмнение, че в самолета до емирствата се е превозвало само месо.

"Историята с фурмите беше най-обикновена спекулация на Шиши (бел. ред. прякор, с който е известен Делян Пеевски). Може би и на Бойко (бел. ред. най-вероятно Божков говори за премиера Бойко Борисов). Какво е имало в тези самолети на път за Дубай не мога да кажа. Сделката не е на държавно ниво. Това е частна сделка, опитана да се прикрие под формата на междудържавни отношения", казва Божков.

Той припомни, че заради сделката тогавашният икономически министър Емил Караниколов, който загуби поста си преди по-малко от месец заради подозрения за близки отношения с ДПС, е бил поставен под карантина. Божков обвърза всичко това с "дадени на Пеевски пари пак от банката, която е под негов контрол". Това съвпада с периода, в който Бойко Борисов разпореди промени в управителния съвет на Българската банка за развитие (ББР), като с поста си се раздели главният изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев. До крайните действия се стигна след отпускането на кредит от 75 млн. лв. на колекторска компания. Тогава принципал на ББР беше вече бившият икономически министър.

"Караниколов беше 14 дни под карантина, за да не отговаря на въпроси, да не го питат. Интересно защо трябва един министър да кара два самолета с месо. Работа на министъра ли е това? А може би е имало нещо друго, освен месо", попита Божков.

Самият Караниколов говори по темата, докато беше под карантина. "Моята работа беше да се срещна с техния министър, за да обсъдим мерките срещу коронавируса. От 2 години работя по този проект - български храни да стъпят на техния пазар. Фурмите са ни предоставени от производители на фурми. Когато разбраха, че медиците ни имат нужда от медицински консумативи, те най-благородно закупиха консумативите и ги дариха", обясни той.

Божков добави, че е "вкаран в процедури, които трябва да приключа за да мога да се върна в България". По думите му в момента юридически е невъзможно да се прибере.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара