След сблъсъци в центъра на София обстановката към 23:30 се успокои


21:30  Атака с камъни и бобчики прекъсна мирно протестиращата многохилядна демонстрация в центъра на София. Под атака са полицаите пред централания вход на НС.

Хвърлят бомбички, камъни и всякакви предмети срещу редиците на полицаите. 

22:15 Органите на полицията настъпиха на площада пред сградата на НС и се опитват да си отворят повече място. И в момента продължават спорадичните сблъсъци между демонстранти и полицаи.  

22:30 Продължават атаките с бомбички и камъни. 

В същото време на площада остават хиляди хора, но са се отдръпнали по-назад, отвъд шадравана пред президенството.

Възможно е полицаите да се прегрупират и да се опитат да изтласкат протестиращите по-далеч от сградата на парламента като използват и други методи за въздействие върху насъбралите се хора.

Възможно е да се използва и водно оръдие за разпръскване на демонстрантите, съобщава в директни включвания националните медии.

Към 22:55 Полицаите атакуваха протестиращите в целия периметър пред НС, като използват сълзотворен газ и изтласкват всички хора, които се намират там!

Полицейското водно ордие се придвижва към протестиращите и вероятно ще бъде използване в близките минути.

23:00 - Полицаите са в нова атака срещу хората на площада като ги изтласкват все по назад. Разрушен е палтковия лагер на ларгото, полицаите се придвижват към сградата на БНБ и изтласкват хората все по-далеч от сградата на бившия партиен дом.

На площада, пред бившия царски дворец, все още остават хиляди хора.

23:15 Обстановката на ларгото е малко по-спокойна, след като полицията успя да опразни площада пред новата сграда на парламента.

23:30 Полицията разчисти площада пред парадния входа на президенството, извършени са много арести. След тази полицейска акция изглежда бяха неутрализирани основните ядра, които създаваха напрежение на протеста и обстановката се поуспокои.

Представители на различни футболни формации са сред провокаторите на протеста тази вечер, съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов пред Нова телевизия.

Това е абсолютно режисирано. Имат много добра подготовка провокаторите, обяви той и отбеляза, че по време на демонстрациите са използвани самоделни взривни устройства, а не просто пиратки. 

Именно това ще наложи и предприемането на действия в отговор, посочи  главният секретар на МВР.

По думите му е имало предварителна информация, че се подготвят такива действия.

Бомбичките са били складирани тук в палатките пред Министерския съвет, обяви Ивайло Иванов и добави, че организаторите са знаели за наличието на взривните вещества в палатковия лагер пред Министерския съвет. 

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите. Органите на реда създадоха свободен коридор в триъгълника на властта. 

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара