Над 60 са арестуваните на протестите снощи, има и ранени


Над 60 са задържаните на протестите снощи, съобщи на брифинг заместник-директорът на СДВР Антон Златанов късно тази нощ.

Сутринта бяха задържани около 35 човека, от вечерното мероприятие продължаваме със задържане на лица, които са в нетрезво състояние и под въздействието на всякакви вещества, такива са над 60, каза той. Случилото се днес Златанов определи като "дълъг маратон от масови безредици". Тактиката на полицията беше насочена изцяло към щадене на живота и здравето на протестиращите с риск на живота и здравето на полицаите, отбеляза Златанов.

Има пострадали и от протестиращите, и от полицаите, но, когато се призовава за нарушаване на обществения ред и за ескалация на напрежението, каквито и мерки да предприемем, се стига до ранени хора, каза той. Според него агресивните лица в протеста са били няколкостотин. Тук около нас има чукове, метални пръти, констатирахме, че се вадят и част от палатките на палатковия лагер, каза Златанов.

Имаше над 100 бомби, едните бяха пиротехнически изделия, сигнални ракети, изстрелвани директно срещу нас, имаше пиротехнически изделия - големи пиратки, но най-опасното е самоделни взривни устройства - едно такова беше хвърлено през счупен прозорец на полицейски микробус и се взриви вътре, допълни заместник-директорът на СДВР.

Използваха това, че има голям брой мирно протестиращи граждани, за да се вклинят в тях, опорочиха мирния протест и полицията беше поставена в състояние да търпи часове да раняват нашите служители, коментира Златанов. Част от бомбите, стъклените бутилки, павета бяха хвърляни от задните редици и попадаха в първите редици на протестиращите, посочи той. За съжаление, голяма част от мирно протестиращите се увлякоха по действията на агресивните групи, коментира Златанов.

Той припомни, че полицията е призовала да се прекрати нарушаването на обществения ред. След като това предизвика само нова агресия, предприехме тактически полицейски действия по разцепване и изтласкване, като сме използвали вечерта единствено телата си, каски и щитове, обясни той. Множеството беше разделено на три групи, така че да локализираме най-агресивните и смятам, че задачата беше изпълнена успешно, каза още Златанов.

Не приемаме опитите за противопоставяне на българския народ срещу българската полиция, каза още заместник-директорът на СДВР.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара