Превозвачи обмислят колективен иск срещу Гърция заради затварянето на ГКПП "Илинден-Ексохи"


От полунощ е възстановено движението за товарни автомобили през граничен пункт "Илинден-Ексохи". Пропускането на шофьорите става само след представяне на QR код за влизане на територията на Гърция.

Друго от изискванията е в кабината на камиона да има само един водач. Той трябва да попълни Формуляр за локализиране на пътници, който е необходимо да бъде подаден най-малко 24 часа преди влизането в страната.

Няма изискване за отрицателен тест за COVID-19.

"Доволни сме от пускането на движението. Това е една малка победа не само за нас, но и за Европа, тъй като след нашия протест се предприе инициатива за общи правила при затварянето на вътрешни пунктове в ЕС", обясни пред БНТ представител на превозвачите.

"Не смятам, че изискването за код ще ни затрудни. Каквото и да е, важното е пунктът да бъде отворен", допълни той.

"С колеги обмисляме да заведем един общ съдебен иск срещу гръцката държава на ниво Европа. Смятаме, че има нарушен основен принцип в договора - свободното движение на стоки, услуги, капитали. Загубите са много за всички, без съмнение. Какво ще точно ще направим, ще видим допълнително", каза представителят на превозвачите.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара