Ето големите победители в Huawei Smartphone Film Festival 2020


Тази седмица приключи второто издание на Huawei Smartphone Film Festival. Ако сте забравили това е организираният от местното представителство на компанията фестивал за късометражни филми, които са заснети с нейния актуален флагман от P-серията - тази година това е P40 Pro.

Конкурсът завърши с прожекцията на филмите на петте финалиста, която се състоя в парка на Военна академия "Г. С. Раковски" и всъщност разкри кой печели голямата награда в тазгодишното издание. До края бяха допуснати филмите на пет екипа - на Оля Стоянова, Мария Македонска, Велианна Кашева, Деян Георгиев и Касиел Ноа Ашер, чиито идеи успяха да спечелят взискателното жури.

Видяното на 24 септември показа, че тази година нивото на фестивала се е вдигнало. Не че финалистите от миналата година не показаха добри неща, но сега екипите бяха подходили по-професионално и повечето от филмите имаха качествено записан звук, а освен това някои включваха и познати български актьори като Стефан Мавродиев, Йордан Биков, Ириней Константинов, Ива Тодорова, Владимир Димитров и Гергана Гълъбова.

В крайна сметка журито, което включваше Александър Станишев (оператор), Яна Титова (актриса и режисьор), Ваня Николова (сценарист), Жаклин Вагенщайн (издател и организатор на фестивала CineLibri) и Лонгруи Циу (регионален мениджър на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония) реши първата награда на отиде при "В търсене на момчето, което пееше" на Мария Македонска.

При представянето на победителя Александър Станишев посочи, че това е неговия любим филм, защото се възползва от особеностите на телефоните и възможностите, които те предоставят. И наистина "В търсене на момчето, което пееше" е с необичаен наратив, а създателите му не се боят да експериментират. Филмът е с документално усещане, но предлага въздействаща и добре разказана история.

На второ място бяха поставени два не по-малко интересни филма. "Татко" на Оля Стоянова разказва проста, но емоционална история за трудния баланс между доброто и злото – кога се налага да лъжем в името на доброто, и кога постъпваме зле, докато вършим добро. В нея участват Стефан Мавродиев и Йордан Биков, а освен това има изненадващ начален кадър.

Другото второ място е за "Щастие на стоп" на Велианна Кашева. В него младо семейство тръгва на море без децата, но в очакване на ново, а по пътя среща неочакван стопаджия, който ще промени живота им. В ролите са Ириней Константинов, Гергана Гълъбова и Владимир Димитров.

Пети финалист в Huawei Smartphone Film Festival 2020 е Деян Георгиев. Филмът му “Някой мисли за теб” е история, която ни припомня, че понякога е нужен само един човек, който да повярва, че нещо хубаво може да се случи, като просто избере да последва красотата.

Четвърти финалист е филмът “Нахраних птиците” на Касиел Ноа Ашер. Историята разказва няколко часа от битието на 75-годишната Рози, която обича да храни птици от прозореца на дома си. През този ден птици няма. А "животът в розово" на Рози е заплашен от разрушение.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара