„КОКОШКА“ – та на SPAM STUDIOS продължава своя полет по международни фестивали на Балканите


SPAM studios празнува 2 години творческа дейност, спектакълът на Ана Батева гостува на три фестивала в Македония, очаква се нов проект на СПАМ-ърите с участието на Карла Рахал

След като 2019-та беше много успешна година откъм награди и турнета за „Кокошка“ - няколко участия на международни фестивали и четири награди (две за режисура и една за най-добро представление от Prishtina Internationаl Theater Festival), награда за най-добър режисьор от Международния фестивал „Лица без маски“, Македония, както и номинация Аскеер 2019 за водеща женска роля на Василена Винченцо -, сега спектакълът отново влиза в международни фестивални селекции, празнувайки своя втори рожден ден. 

 Днес на 21-ви септември, първото представление на SPAM studios, ще бъде представено в рамките на  ITF SkupiFest, Скопие. Фестивалът се слави с добра селекция, като през годините в програмата му редовно гостуват българските спектакли на Диана Добрева и Народен театър, а на миналогодишното издание-Маргарита Мачева с Благоевградския драматичен театър. Този път освен спектакъла на SPAM, в Скопие ще играят и Иван Юруков и приятели с авторския му спектакъл по текстове и песни на Димитър Воев.

Ден по-късно „Кокошка“ гостува на ITF Othello, Гостивар на 22 септември, като Василена Винченцо и Васил Дуев за пръв път ще играят под открито небе спектакъла. Това се налага поради решението на организаторите, които по този начин вземат мерки против разпространението на Ковид 19. 

В „Кокошка“ участват младите талантливи актьори – Василена Винченцо и Васил Дуев, познат на зрителите и като режисьор. Драматургията – руска класика, е смесица от текстове на А. П. Чехов и Николай Коляда. Жанрът е трагикомедия, а иронизирането на „културната“ родна действителност е в основата на спектакъла – „Хората на изкуството са изкуствени!“,  през сълзи заявява В. Винченцо в ролята на Нина Заречная. Използвани са съвременни техники и похвати при поставянето. „Кокошка“ продължава да се играе в зала Underground в Театрална Работилница „Сфумато“.

Спектакълът е първият голям проект, с който арт сдружението за независим театър SPAM Studios постави началото на своята творческа дейност. Припомняме, че премиерата беше през септември 2018-та, като именно за нея специално от Русия дойде и драматургът на „Кокошка“ – големият руски артист Николай Коляда. Това бе първа негова среща с българската публика, осъществена по покана на създателите на SPAM – Ана Батева и Стефан Здравески. 

Eкипът на SPAM Studios продължава своя път, като в края на юни точно след краят на изолацията се състоя премиерата на моноспектакъла „Мечтата на Наташа“ (актрисата Поли Костова в главната роля), който е създаден след съвместната работа на SPAM с Габровския драматичен театър. Представлението се играе там. Режисьор е Ана Батева.

Освен това в последните месеци сдружението активно развива и своя нов Youtube канал, в който създаделите качват любопитни видеа от работния процес и активностите в театъра, театрални влогове, турнета, пътувания и интервюта са само част от бъдещето съдържение.

Следващият голям проект на SPAM, който предстои, е спектакъл с участието на Карла Рахал. Отново това ще бъде съвместна работа с ДТ- Габрово. 

SPAM Studios е независимо арт сдружение, създадено през 2018-а. То развива дейността си в областта на сценичните изкуства, а запазеният белег са иронията и хуморът. Мисията на SPAM Studios е създаването и организирането на представления, концерти, изложби, както и срещи и уъркшопи с интересни артисти.  Инициатор и главен основател на SPAM Studios е Ана Батева. Тя е родена в Македония, но активно работи като театрален режисьор в България, в момента част от екипа на ДТ „Рачо Стоянов“- Габрово. 

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара