„Маркет Линкс“: ГЕРБ и БСП са с изравнени сили


Ако изборите са днес, пет партии щяха да влязат в парламента - БСП, ГЕРБ, "Има такъв народ", "Демократична България" и ДПС.

ГЕРБ и БСП са с почти изравнен резултат, отчита проучване на обществените нагласи, направено от агенция "Маркет Линкс". То е по поръчка на bTV и е проведено сред 1058 лица над 18 г., в периода 18 - 26 септември 2020 г. по метода на пряко-личното интервю и онлайн анкетата.

Социологът Добромир Живков коментира пред bTV, че през последните месеци с плавни темпове управляващата партия губи подкрепа, докато социалистите печелят електорат.

Откакто започнаха протестите и се наситихме на всички скандали в публичното пространство - ГЕРБ започна да губи и се сви до своето партийно ядро. БСП успява да има прираст, но той не е съществен, не е органичен заради нещата, които предлагат на политическия пазар. По-скоро това е реакция срещу ГЕРБ, заяви Живков.

По думите му електоратът на левицата се консолидира преди избори, а вътрешнопартийните борби слабо влияят на обществената подкрепа за партията. Според проучването, под 4% подкрепа получават коалиционните партньори в управлението - Обединени патриоти.

В обществото се наблюдава спад на удовлетвореността от управлението на страната. Това е фактор от отчуждението от политическата система и институциите. Заради усещането са корупция, влошена съдебна система и че гражданите нямата възможност да влияят, коментира Живков.

В контекста на политическата криза у нас, социологическото изследване показва, че нагласата към европейските институции се възприемат като инструмент за разрешаване на вътрешнополитическите проблеми.

71% от запитаните искат Европейската комисия да се ангажира с актуалните събития в страната. Същевременно над половината отговарят, че ЕК няма основание да блокира финансова помощ за България.

Все още по-разпространено е мнението, че премиерът и ГЕРБ се ползват с доверие в европейските институции. Има сериозни очаквания европейските институции да се ангажират по-задълбочено с проблемите у нас, което в някаква степен се случи чрез Механизмът за върховенството на закона, уточни социологът.

Живков уточни, че според проучването, геополитическата ориентация на България към ЕС и НАТО не е застрашена."

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара