Експерти на Tech Of Tomоrrow: Навлизането на нови технологии няма да доведе до отпадане на работни места


Сътрудничеството между хора и машини увеличават производителността, стана ясно по време на онлайн събитието на Investor.bg

В условията на пандемията от COVID-19 бизнесът в България и света търси нови възможности, за да оптимизира процесите си с помощта на новите технологии. Изкуственият интелект, виртуалната и добавена реалност са част от инструментите, с които компаниите могат да постигнат добри резултати. Това отчетоха едни от водещите експерти в технологичния сектор по време на първото от поредицата онлайн издания на конференцията Tech of Tomorrow, което се проведе на 30 септември и се излъчи на живо в сайта на Investor.bg. Те бяха категорични, че навлизането на новите технологии няма да доведе до отпадане на работни места. 

„Проучвания показват, че сътрудничеството на хора и машини увеличава производителността с почти 75%. Така че хората ще продължат да работят по тези процеси в близкото бъдеще“, заяви Лучиан Диакону, мениджър за развитие на продажбите в Universal Robots A/S, Румъния и България. 

По думите му машинното обучение се ползва все повече, а само в някои случаи с цел да замени хората оператори с машини. Според него колаборативните роботи набират сила и ще стават все по-популярни, тъй като освобождават хората от досадните повторяеми процеси, давайки възможност за повече творчество. 

Индустриалният интернет на нещата се оказва от голяма полза за Schneider Electric Bulgaria по време на извънредното положение, наложено заради COVID-19.  

Още през март компанията знае, че благодарение на новите технологии ще може да работи два – три месеца без да е необходимо служители да ходят в завода в Пловдив. 

„Успяхме да запазим цялото производство в Пловдив без никакви прекъсвания благодарение на IoT решения и на факта, че заводът е достатъчно умен“, заяви инж. Калоян Георгиев, архитект IoT решения, Schneider Electric Bulgaria, в студиото на Tech of Tomorrow. 

Още една технология излиза на преден план при избора на оптимизация на процесите– изкуственият интелект. Според дигиталния продуктов мениджър за нови енергии и нововъзникващи дигитални технологии в Shell Research Фреди Дарбишър, изкуственият интелект позволява на Shell и индустрията, в която тя оперира, да направи активите си по-ефективни. Освен това тази нова технология ще помогне за намаляване на въглеродния отпечатък и ще позиционира енергийния преход. Друго приложение на изкуствения интелект в Shell е свързано с откриването на малки проблеми и решаването им преди да станат големи и да донесат щети на компанията. 

„Смятаме, че изкуственият интелект ще навлезе във всеки продукт, услуга или решение, което Shell ще предлага занапред на пазара. Има огромен потенциал, който изкуственият интелект крие“, коментира Дарбишър.

Новите технологии промениха пазара и потребителското поведение, отчетоха още експертите по време на първото онлайн издание на Tech of Tomorrow, което се организира от Investor.bg. Стефан Коларов, оперативен директор на eMAG Bulgaria, заяви, че коронакризата е увеличила три пъти броя на разплащанията с карта и именно този метод на плащане става предпочитан за клиентите. 

Мнението му подкрепи и главният изпълнителен директор на Sirma BC Цветомир Досков, според когото голяма част от потребителите са се насочили към ползването на различни платежни инструменти.

„Голяма част от консервативните потребители, които умишлено не са искали да ползват нови платежни инструменти, са били принудени от COVID-19 да посегнат към такива. А когато опитът им с тях се е оказал добър, това е добра предпоставка да продължат да ги ползват и в бъдеще“, заяви Досков пред главния редактор на Investor.bg Бойчо Попов, който беше водещ на Tech of Tomorrow.

Цялото издание беше гледано на живо от близо 700 души на Investor.bg. Онлайн студиото достигна до над 20 000 души през част уебсайтовете и социалните мрежи на медиите на Investor Media Group. Цялото студио на Investor.bg, може да гледате ТУК, както и в ефира на Bloomberg TV Bulgaria на 2 октомври от 21:30 часа. 

Следващите студиа на Tech of Tomorrow ще бъдат на 7 и 14 октомври, от 14:15 часа и ще се излъчва на живо в сайта на Investor.bg и в социалните мрежи на медията. Повече информация за темите, които ще се обсъждат на следващите издания може да бъде намерена тук – https://tech.investor.bg/

Oнлайн изданията на Tech of Tomorrow се провеждат с подкрепата на Allterco Robotics, Shell, Schneider Electric Bulgaria, Sirma, eMAG, Telelink Business Services, Atos, Select Asset Management, Industrial Holding Bulgaria.

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Money.bg, „Мениджър“, Kaldata.bg, Hicomm.bg, Webcafe.bg, Dev.bg и Tech Tips Media.  

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара