Ексклузивно по Bulgaria ON AIR: Колективна оставка в диспансера по трансплантации в „Александровска болница“


Оставаме без алтернатива, алармират трансплантирани пациенти 

Цялото ръководството на диспансера за бъбречно-трансплантирани пациенти в „Александровска болница“ е подало колективна оставка заради превръщането му в ковид отделение. 

Преди дни здравният министър проф. Костадин Ангелов издаде заповед за реорганизация на всички държавни болници, за да се осигури прием на пациенти с коронавирус. Така единственият в страната диспансер за наблюдение на пациенти, претърпели бъбречна трансплантация, се трансформира в ковид отделение. За проблема разказа първо Bulgaria ON AIR. 

В диспансера се наблюдават над 600 души от цялата страна. Екипът на телевизията се срещна с един от пациентите – Христина Колева. Пред репортера на Новините ON AIR Александра Иванова жената разказа, че посетила болницата, за да разбере къде ще е редовният ѝ преглед, който предстои след броени дни. Отговор не получила, но се натъкнала на изненадваща гледка. Христина вижда как служители слагат медицинските досиета на всички пациенти в чували и ги местят, но не се знае къде. 

„За мен е още по-жестоко и още по-грозно, защото виждам нарушенията“, заяви пред камерата на Bulgaria ON AIR Христина, която по професия е адвокат по медицинско право.

Екипът на Новините ON AIR се срещна с още жена, останала без алтернатива след трансформирането на диспансера за бъбречно-трансплантирани пациенти в ковид отделение. 

Кети Виденлиева е медицинска сестра и майка на три деца. Един от синовете ѝ се ражда с бъбречна недостатъчност. След години се налага трансплантация. Заради ниските си доходи жената заминава за Германия, за да изкара пари за трансплантацията на сина си. Когато се връща обаче се оказва, че има рак и синът ѝ принуден да продължи известно време с диализата. 

„В момента, в който аз свърших моите химиотерапии, лъчетерапии, тръгнахме за Турция. Там го трансплантираха. Всичко беше успешно и се върнахме в България. Той беше диспансирилизан в „Александровска болница“, в единствената клиника, в която ги наблюдават. И така ходихме ежемесечно на прегледи", разказа жената в разговор с репортера Даяна Георгиева. 

Майката е звъняла в клиниката, за да провери какво ще се случи с контролния преглед на сина ѝ. 

„Казват ми: „Клиника по трансплантации няма и ние не можем да ви кажем какво да правите. Няма друга болница. Това е единственото отделение, в което правят прегледи и дават протоколите за скъпоструващите лекарства“, каза в ефира на Bulgaria ON AIR Кети Виденлиева.

Сега единственият шанс за набавяне на нужните лекарства за сина ѝ в следващите месеци е размяна на медикаменти с други трансплантирани през групи във Facebook.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара