"Свети Иван Чудотвореца" в „Темата на NOVA”


Коледните дни са време на семейна топлина, равносметка, но и на много въпроси за задаващата се Нова година. Рождество Христово поставя ново начало, а често отговорите се появяват, вглеждайки се в добрите примери. На Коледа авторът Ани Салич и операторите Росен Илиев и Мартин Младенов разказват за живота, вярата и чудесата на Свети Иван Рилски, превърнал се в пример за царе и обикновени хора.

Останал сирак като малък само с един брат и един вол, той тръгва по света. Скитането му в търсене на себе си определя много селища да претендират, че са свързани с него, а според различни предания Иван Рилски произхожда от царски род. Ерудицията и мъдрите му слова водят след себе си ученици, които искат да знаят и да чуят божието слово. А светецът оставя завет към своите ученици, който става духовен закон за всички негови последователи до наши дни. 

Въпреки това жития разказват, че не навсякъде е бил приеман еднозначно – на места е бил гонен, на други обвиняван, че е магьосник – нужни са били подвизите му, за да бъде приет като пророк. Описано е, обаче и как лично цар Петър е отишъл на крака да му се поклони, защото е оценил светостта му – занесъл е дарове, а след смъртта му е наредил мощите му да бъдат прибрани. 

Почитта към най-обичания наш светец, познат и като лечител, стига до Русия, Украйна и отвъд Тихия океан. Историци и управници преговарят, за да бъде открит паметен знак за успението на светеца Иван Рилски в София на 18 август, който самият патриарх Евтимий нарича най-големия средечки светец.

Какво може човек да открие за себе си чрез личността на Свети Иван Рилски?

Гледайте “Свети Иван Чудотвореца” в „Темата на NOVA“ на Коледа, 25 декември, веднага след централната емисия новини. 

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара