Връщането в клас - на три вълни по 2 седмици


От 4 февруари в училище да се върнат 7., 8. и 12. клас - това намерение на здравните и образователните власти бе потвърдено и на заседание на Отрасловия съвет в МОН днес с участието на работодателите и синдикатите в образованието. Часове преди това за пореден път го заяви и премиерът след среща с министрите.

Въпросителните са по-скоро как ще стане след това редуването, за да не са дълго време едни и същи ученици у дома, както бе  до момента. След 3 часа дебати категорично решение още няма. Схемата, която изглежда най-вероятна засега, е 7., 8. и 12. клас  да останат присъствено 2 седмици, след което да се върнат онлайн, а в класните стаи да влязат 5., 10. и 11. клас.

При следващото завъртане ще е ред на учениците от 6. и 9. клас, като към тях пак ще се присъединят и седмокласниците. Така за тях присъственото обучение ще се случва по-често - защото им предстоят национални външни оценявания.

За да се пристъпи към това обаче, трябва окончателно решение на МЗ. Общата воля е приоритетно да се възстановява нормалният ритъм в образованието и спорта.

На Отрасловия съвет е постигнато и принципно съгласие да се даде възможност на училищните директори да взимат решения за нови превключвания. Идеята е, където няма болни и карантинирани или са по-малко, по-голяма част от учениците да са в класните стаи.

Засега не се приема настояването на Синдикат "Образование" към "Подкрепа" учителската гилдия да бъде изследвана масово с тест за антитела. Много учители обаче сами предприемали такава стъпка, за да са наясно дали са преболедували коронавируса.

Директорите и профсъюзите остават на противоположни позиции относно националните външни оценявания в 4. и 10. клас. Според Съюза на работодателите в системата на народната просвета изпитите  ще са важен ориентир, включително относно обучението в електронна среда. От синдикат "Образование" обаче настояват те да не се провеждат, както бе миналата година. Засега МОН смята да не се съобрази с електронните петиции и препоръката на омбудсмана - изпити ще има, ако епидемичната ситуация позволява. 

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара