Времето става опасно! Сняг и наводнения идват до часове в България


През следващите 72-96 часа се очаква усложняване на метеорологичната обстановка – интензивни валежи от сняг над цялата страна и силни гръмотевични бури.

За това предупреждават метеоролозите от агенцията "Метео Балканс".

Ето какво още прогнозират те:

Причината отново ще мощен средиземноморски циклон, прекосяващ Егейско море и Черно море. 

Времето у нас: 

По-значителни ще са валежите отначало от дъжд над Южна и Югоизточна България , а по-късно вечерта срещу 27-ми те ще преминат и в сняг.

При тези валежи, очакваната снежна покривка ще е между 15-25 см, а валежите ще са интензивни със стопанско значение, очакваните количества за целя период ще са между 35-50 л/кв.м.

Показваме и карта на очакваните валежи , като процеса тук са на финалната си фаза. 


Виждаме как циклонът задълбава над нашата страна и се усилва. Постепенно страната ни ще попада под неговата тилна част, като тук центъра на циклона „издърпва“ студени въздушни маси от северните ширини.

Валежите по самата оклюзия са продължителни и интензивни. Може да се образува до 20 см. снежна покривка и то за кратко време. 

Показваме и очакваната снежна покривка у нас и на Балканите за периода 26-27-ми януари 2021 година.

Внимание! Нека да бъдем внимателни с очакваното покачване на нивото на реките. Висок риск за локални наводнения  ще е най-висок над Южна и Югоизточна България. 

В същото време от НИМХ съобщават, че днес преди обяд ще бъде облачно с превалявания от дъжд. След обяд от запад валежите ще спират, най-късно в източните райони. Облачността временно ще намалее. Ще духа умерен, в Източна България и северно от планините и силен вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад, ще започне да нахлува студен въздух и температурите ще започнат да се понижават. Ще е все още сравнително топло, преобладаващите максимални температури ще са между 8° и 13°.

Атмосферното налягане е много по-ниско от средното за месеца, но през деня ще започне да се повишава.


В планините до обяд ще е предимно облачно, с валежи от дъжд, над около 1500 метра - от сняг. Около обяд от запад валежите ще спрат, облачността ще намалее. Преди обяд ще духа силен до бурен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3°, на 2000 метра - около минус 3°.

Над Черноморието ще е предимно облачно. След обяд ще има и валежи от дъжд, които до вечерта ще спрат. Вятърът ще е предимно силен от юг, след обяд за кратко ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен. Максималните температури на въздуха ще са 10°-13°. Температурата на морската вода е 8°-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 48 мин. и залязва в 17 ч. и 31 мин. Продължителността на деня е 9 ч. и 43 мин. Луната залязва в 5 ч. и 06 мин. и изгрява в 14 ч. и 15 мин. Фаза: три дни преди пълнолуние.


За цялата страна е в сила жълт код за опасно време, предаде НИХМ към БАН.

В следващите часове вятърът в цялата страна ще се усилва. През нощта и утре до обяд поривите на много места у нас ще достигнат 60-70 километра в час. 


В планините вятърът ще е с ураганни характеристики - скоростта му по високото ще надмине 100 километра в час. 

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара