Кой е „живата торпила“ Димитър Списаревски – тази седмица в „История.BG“


„Аз съм се венчал - за България! Не ни трябват никакви чужденци! Ние сме българи! Трябва да браним всичко българско! Името на България трябва да стои най-високо в сърцата ни. Нашата единствена идея трябва да бъде България! Готов съм да воювам с всички, които посмеят да нападнат страната ми!“. Това са думи на първия боен летец-изтребител, направил през 1943 г. въздушен таран в боя за небето над София - „живата торпила“ Димитър Списаревски. 

„Отстъплението в боя му беше чуждо, противно, невъзможно! Той влизаше в боя така, както някога суровият войн на Спарта е изпълнявал повелята на майка си, която като му връчвала щита, казвала: „С него - или на него!“, разказва за Димитър Списаревски въздушният ас на България ген.-майор Стоян Стоянов.

В понеделник, 11 януари, в студиото на „История.BG”, водещият Георги Ангелов ще разговаря с ген.-майор Димитър Петров (командир на ВВС на РБ, военен летец, пилот I-ви клас), полк. проф. д-р Димитър Недялков (военен летец, пилот I-ви клас, преподавател в катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана“ във Военна академия), Адела Пеева (режисьор-документалист, автор на филма „В търсене на Списаревски“) и полк. доц. Мануш Христов (преподавател във факултет „Авиационен“ на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия). 

Гледайте предаването „История.BG“ в понеделник (11 януари 2021 г.), от 21:00 ч., по БНТ 1.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара