Новата дата за разпределяне на честоти за 5G е 6 април, Telenor иска отлагане


През последните дни се разрази малък скандал около процедурата за разпределяне на честоти в обхват 3.6 GHz, които ще се ползват от операторите за техните 5G мрежи. Припомняме, че след консултация с телекомите Комисията за регулиране на съобщенията реши да не провежда търг, а да разпредели наличните 3 ленти според изявените от компанията предпочитания.

Оказа се, че БТК е имала интерес към трите ленти, а A1 и Telenor само към по една, което беше основание за КРС да отмени провеждането на търг. Комисията даде първата лента на БТК, която единствена е проявила интерес към нея, втората на А1, а третата на Telenor. Последва обаче жалба от страна на БТК за изключването й от търговете за останалите ленти, макар че един оператор не може да получи повече от една, и спешни срещи със заинтересуваните страни за разрешаване на проблема.

В резултат на това КРС отмени предишното си решение и обяви нова дата за провеждане на търг с тайно наддаване за разпределяне на въпросните честоти. Според комисията след разглеждане на законовите възможности за предоставяне на радиочестотния спектър и получено съгласие от заинтересованите страни тя е определила 6 април като нова дата за провеждане на търг с тайно наддаване.

VIVACOM изпрати становище, че приветства решението на КРС и посочва, че тръжната процедура се е доказала като най-прозрачната и в интерес на потребителите практика за разпределяне на честотния спектър между отделните оператори на пазара. Според компанията конкуренцията между операторите за определени честотни обхвати ще осигури и по-големи приходи за държавния бюджет.

Telenor също има позиция и тя не е толкова позитивна. Компанията разпространи отворено писмо, в което изразява несъгласие с датата за провеждане, защото според нея тя е избрана, без да се вземат предвид нейните условия. Сред важните за Telenor неща са предстоящият за католическия свят Великден, който е свързан с намален експертен, административен и управленски капацитет в международния характер на компанията, както и усложняващата се пандемична обстановка в София.

Telenor посочва, че позицията й е датата на новия търг да бъде определена за 26 април или по-късно. Компанията настоява КРС да преразгледа датата за провеждане на търга и апелира да бъдат отчетени поставените условия и възможности на заинтересованите страни и при зачитането и съобразяването с всички обективни фактори. Според нея провеждането на търга със закъснение от две седмици по никакъв начин няма да се отрази на развитието на 5G мрежите в България.

От A1 смятат, че честотите е трябвало да бъдат разпределени на база подадените от телекомите намерения, но са съгласни с решението на КРС за нов търг с тайно наддаване. Според компанията това е най-бързият път към търговски старт на 5G в страната. A1 иска този търг за честотите в обхват 3.6 GHz да се проведе възможно най-бързо и приема определената дата 6 април.

"Всяко по-нататъшно отлагане на предоставянето на този спектър, поради формални правни процедури ще бъде в ущърб не само на бизнеса, но и на крайните потребители. Развитието на новите мрежи в страната се бави, което трябва спешно да се преодолее. Това е от съществено значение за националната икономика и за развитието на икономиката на целия Европейски съюз," посочва А1.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара