Българската национална телевизия и Македонското радио и телевизия с общ меморандум за разбирателство и сътрудничество


Българската национална телевизия (БНТ) подписа Меморандум за разбирателство и сътрудничество с Македонското радио и телевизия (МРТ). Визитата е по покана на българската страна и цели да засили двустранните отношения и обмен на съдържание между двата обществени оператора. 

Споразумението беше подписано от генералните директори на двете обществени медии - Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ и Марян Цветковски, генерален директор на МКТ. Участие в срещата и обсъдените теми взеха Василена Матакева и Христо Томов, членове на Управителния съвет на БНТ, както и македонския им колега Орце Тодоровски. Двете ръководства се обединиха около желанието за повече регулярен обмен на информация, споделяне на собствена продукция и взаимодействие между двете медии.

„Много се радвам да посрещна колегите от македонската телевизия. Това е договор, с който се надяваме да започнем да работим по-активно, да разменим предавания - техни да покажем на българската телевизия, наши на македонската. Да покажем красиви репортажи за Македония, за Охрид, страхотни места има, те могат да видят български. И двата народа да се опознават и да се чуват. Мисля, че това е пътят. Като обществени медии споделяме общи ценности. Имаме интерес към детските им програми. Стремежът ни е да обединим ресурсите си, да насърчим културния обмен и размяна на програмно съдържание, обучения на кадри и иновации, а защо не и да помислим за копродукции", каза Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ. 

„Радвам се за приятелските ни отношения с БНТ, и както каза колегата, ще продължим да правим размяна на програми в областта на туризма, културата, образованието, музиката и новините. Искаме да отворим кореспондентско бюро в София. Надявам се, че и БНТ ще отвори такова в Скопие. Имате добри игрални продукции и програми, които ще бъдат интересни и за нашата аудитория. Заедно можем да сближим още повече телевизиите.", каза генералният директор на Македонското радио и телевизия (МРТ) Марян Цветковски.

Двете обществени медии имат дългогодишни отношения не само като съседни държави, но и като част от групата на страните от Централна и Източна Европа в рамките на членството си в EBU (European Broadcast Union).

От началото на месеца, Канал БНТ 4 на Българската национална телевизия (БНТ) вече е достъпен и в Република Северна Македония след активен диалог между представителите на двете държави. Излъчването е чрез платформата „Макс ТВ“ (канал 74) на телевизионния оператор „Македонски Телеком“. 

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара