Viasat History в търсене на изчезналия кивот


Свещеният златен кивот на Мойсей, по-известен като ковчега на завета е една от най-известните и обвити в мистерии реликви в историята. Мненията за това къде се намирал още преди хиляда години са крайно поляризирани – дали е заровен под Йерусалим, римляните ли са го отнесли, къде се намира сега - остава загадка. 

Това изследва поредицата в шест части „Тайните на изгубения кивот“, която дебютирата по Viasat History в понеделник, 15 ноември, в 23:00 часа, с епизод всяка делнична вечер. 

Силата на кивота

Според Библията, кивотът е създаден от Мойсей, за да пази две каменни плочи, на които са изсечени десетте божи заповеди. Ковчегът бил направен от дърво, облицован със злато отвътре и отвън, а отгоре му били поставени два херувима. Според легендата кивотът имал разрушителна сила, която можела да заличи цели вражески армии, а пренасянето му ставало посредством два пръта. 


Според Библията, ковчегът защитавал всеки, който вярва в Бог, а унищожавал тези, които го нападат. Кивотът пазил еврейския народ по време на странстванията му, помагал им при прекосяването на река Йордан и дори разружил защитната стена на град Йерихон, за да могат те да влязат в града.

Но дали такава разрушителна сила е възможна? Археологически проучвания поставят това под въпрос, а падането на стената се отдава на природно бедствие - земетресение, след което фолклорът го приписал на библейско явление. Йерихон е по линията на разлома на Мъртво море и тектонични размествания причиняват значимо земетресение всеки век. Най-скорошното такова е през 1927 г. и причинява стотици жертви. 

Къде би могъл да бъде кивотът?

Ковчегът на завета е изгубен в Йерусалим, където Давид, вторият цар на Израел, го отнесъл. Неговият син Соломон построил храм, който в крайна сметка става убежище на реликвата, която остава там до 587 пр. Хр., когато вавилонците нападат и плячкосват Йерусалим. Тогава се губят следите на кивота и се появяват легендите, които му приписват различна участ. Някои твърдят, че реликвата е унищожена по време на обсадата, според други – той е отишъл направо в Рая. 

Едно от най-честите обяснения е, че по време на обсадата на града, свещеници са го скрили под Йерусалим – в пещерата Zedekiah или в някой от каналите под града (много от тях остават непроучени и до ден днешен) или пък в тунелите, водещи до Храмовия хълм, където по-късно е открит златен колан, който според преданията е паднал от някой от свещениците при бягството с кивота и опита да бъде скрит.

В 70-та година пр. Хр. римляните също плячкосали града и завзели толкова богатствата, че освен всичко останало финансирали и построяването на Колизеума. Кампанията в Йерусалим е ознаменувана с триумфалната арка на император Тит в Рим, на която са изобразени и воините, носещи плячка от храмовете на Йерусалим. На арката, обаче, кивотът го няма. Все пак според една много популярна легенда кивотът е бил донесен тук и скрит в латеранската базилика, която по-късно е унищожена от пожар. 


Има и версия, според която кивотът е изкопан от Храмовия хълм от рицарите Тамплиери, когато те се установили в Йерусалим за близо сто години. Тамплиерите губят Йерусалим през  1187 г. и преместват щабквартирата си в Акра. Има експерти, които отдавна смятат, че дълбоко под Акра има система от тунели и част от нея е разкрита преди две години – през 2019 г., с лазерни сензори. Тамплиерите се преместват в Кипър през 1291 г., но и до ден днешен не се знае дали ковчегът на завета е бил пренесен с тях или остава в неразкопаните тунели на Акра – ако изобщо е там, разбира се. 

Има много предположения, митове и легенди за местонахождението на кивота, изследвани в поредицата „Тайните на изчезналия кивот“ по Viasat History – всеки делничен ден от 23:00 часа, от 15 ноември. Той все още не е открит, но ако наистина има такава сила, каквато му приписва Библията – така може би е по-добре. 

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. 

ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес. 

Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBGПубликуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара