20 ФАКТА за КОЛЕДА, които сигурно НЕ ЗНАЕТЕ


Броени дни остават до един от най-светлите празници – Коледа. Подаръци, вкусни сладки и много семеен уют – това са само част от нещата, които по традиция свързваме с отбелязването на Рождество Христово. 

Знаете ли кой е най-големият коледен подарък правен някога? А знаете ли за злите демони, които придружават дядо Коледа и наказват непослушните деца? Изгледайте видеото до края, за да разберете тези и още интересни факти за най-светлия празник.

Здравейте, аз съм Кристиян и днес ще ви представя 20 ФАКТА за КОЛЕДА, които ще ви ИЗНЕНАДАТ.

20. За японците Бъдни вечер и Коледа са нещо като Свети Валентин - романтично събитие, на което дамите очакват да бъдат заведени на вечеря. Проучване показва, че в последно време младите на възраст между 20 и 30 години предпочитат семейната атмосфера пред шумното празненство.

19. Всяка година има залози на стойност около 1,9 милиона долара за това дали във Великобритания ще падне сняг на Коледа. Историята казва, че шансовете това да се случи са около 10 към 1.

18. Най-популярната коледна песен „Jingle Bells“ първоначално е написана за Деня на благодарността. Композирана е от Джеймс Пиърпойнт през 1857 г. Отначало парчето се е казвало „One Horse Open Sleigh“.

17. Традицията повелява, че елените на дядо Коледа ядат 360 различни вида растения, но не ядат моркови.

16. Знаете ли историята на коледните топки? Коледните топки по елхата са не просто играчки, а символ. Във Витлеем живеел беден художник. Когато се родило бебето Исус, той не притежавал нищо, с което да го дари. И решил да му подари своето изкуство. Застанал пред яслата и като жонгльор прехвърлил няколко топки в ръцете си. Бебето се усмихнало. Оттогава топките станали един от символите на този празник.

15. Стара легенда разказва, че сладкар намислил да почете празника, като изработи от тръстикова захар шарени бонбони. Решил бонбоните да бъдат шарени – в червено и бяло, и като извити бастунчета. Така всъщност се родили коледните захарни бастунчета. Те обаче не са точно бастунчета, а символизират буквата J – като името Исус.

14. Традицията да се разменят подаръци за Коледа не е свързана с християнството, а е езическа. В далечното минало на този ден римляните почитали бога на земеделието Сатурн (Кронос при гърците). За да отбележат края на сеитбата те организирали пиршества и си разменяли дарове като жест на социалното равенство.

13. А знаехте ли, че Дядо Коледа е придръжаван от демони, които да наказват непослушните деца? Съществата, наречени krampus, са всъщност демони, които придружават Свети Никола в немскоговорящите страни. Освен страховити, те имат задача да наказват непослушните деца.

12. Коледната звезда е родена в Мексико и е отглеждана от ацтеките. За тях блестящият червен цвят на растението символизира чистота, те често я използвали като лекарство за понижаване на температурата. Противно на общоприетото схващане, коледната звезда не е отровна.

11. А кой е най-големият коледен подарък? Статуята на свободата в САЩ е най-големият коледен подарък, правен някога в света. Подарен е на американците от французите и тежи над 200 тона.

10. Изчислено е, че, за да раздаде подаръци на всички деца по Земята за една нощ, на Дядо Коледа ще му трябват 200 000 елена, които летят със скорост 200 000 пъти по-голяма от скоростта на звука.

9. Песента „Тиха нощ, свята нощ“ вече е на повече от 200 години. Тя е написана през 1818 г. от австрийския свещеник Йосиф Мор.

8. В Исландия има 13 на брой Дядоколедовци, които идват един по един и всички оставят подаръци за децата. Първият идва на 12 декември. Прииска ми се да бях дете в Исландия.

7. Традиционните цветове на Коледа са зелен, червен и златен. Зелен като символ на живота и прераждането, червен, символизиращ кръвта на Христос, и златен, олицетворяващ светлината, богатството и кралските особи.

6. Прототип на Дядо Коледа е свети Николай Мирликийски (известен също като Николаос Чудотворец), който е живял през четвърти век, роден в Патара (в днешна Турция). Той е най-популярният извън библейския светец.

5. Смята се, че коледните чорапи са се появили за първи път в дома на три сестри, които са били твърде бедни, за да си позволят зестра. Те били спасени от нищетата от богатия епископ свети Никола, който пропълзял надолу по комина и щедро напълнил чорапите им със златни монети.

4. Според световните рекорди на Гинес най-високата коледна елха е 221 м, измерена през 1950 г. в Сиатъл, Вашингтон.

3. От щатите идва и най-вискоят снежен човек (35,5 м). Той е направен в Мейн, Америка, през 1999 г.

2. По закон в Гърция, Италия, Испания и Германия работниците получават коледен бонус в размер на една месечна заплата.

1. Коледни светлини са изобретени през 1882 г. от Едуард Джонсън.

Това бяха 20 от най-интересните факти за празника, които намерих. Има още много, така че този вид видео може да стане страдиция в следващите години.

Ако видеото ви е харесало не щадете лайк бутона. Абонирайте се за канала с камбанката, за да не изпуснете следващото видео от поредицата. Благодаря ви и до нови срещи! Чао!


Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара