Неразгаданите мистерии: Инцидентът в прохода Дятлов


От десетилетия мистериозната смърт на деветима алпинисти в прохода "Дятлов" тормози Русия, а интернетът изобилства от теории - дали е НЛО или пък чудовище? 

Фаталните събития по склоновете на Урал, се случват някъде през нощта между 1 и 2 февруари 1959 г., Деветимата туристи загиват при мистериозни обстоятелства, които остават необясними до ден днешен.

"Инцидентът в прохода Дятлов" е първото видео от новата ни поредица "Неразгаданите мистерии". То ще се появи в YouTube канала ни днес от 11.00 часа.

Абонамента за канала TBC Television означава, че оценявате съдържанието, а натискането на камбанката гарантира, че ще бъдете информирани за всяко ново видео.

Качественото съдържание се прави изключително трудно. С абонамента си в Patreon помагате за неговото създаване, получавате достъп до ексклузивно съдържание, а половината от приходите в Patreon ще отиват за благотворителност. Ударете ни едно рамо!

През първата нощ на февруари 1959 г., девет млади и опитни ски-туристи загиват мистериозно в северната част на планината Урал. В нощта на инцидента групата била разположила лагер и се наслаждавала на вкусната си вечеря. След като туристите започнали да се подготвят за сън, нещо се объркало катастрофално и цялата група никога не се завърнала у дома.

Чак на 25 февруари спасителните отряди откриват палатката, а вътре в нея - топли дрехи, завивки, раниците на туристите, обувките им, шапките, инструменти, хранителни продукти, документи. Но нито следа от деветимата младежи. А самата палатка - разкъсна... отвътре-навън.

Първите тела са открити на следващия ден, като двама от туристите са били само по долно бельо. Остава въпросът: Защо туристите внезапно са напуснали палатката? При това полуголи, даже без обувки, при температури от минус 25 градуса и много силен вятър.

Чак през май, когато започва топенето на снега, са открити телата и на останалите туристи - на дълбочина от над два метра под снежния слой.

Всъщност причините за смъртта на всеки турист били различни и нямали никаква логична връзка. По едното тяло имало следи от удари с груба сила, съвместима с жестоко нападение; друг имал изгаряния от трета степен; третият е повръщал кръв; на четвъртият липсвал езика, а за част от групата било установено, че дрехите им са радиоактивни.

Междувременно съществуват над 20 различни версии за гибелта на деветимата младежи - от падането на лавина, през удар от кълбовидна мълния и отравяне с неизвестни газове, до сблъсък със специални части на КГБ и изпитания на нов вид оръжие, та чак до среща с извънземни.

Една от тях дори говори за руския Йети, който стои зад трагедията в прохода Дятлов. Тя е подкрепена и от няколко снимки направени от туристите, на които се вижда странно създание.

Още през 1959 година следователите първо заподозират представители на местната народностна група манси. Предполага се, че младежите от групата на Дятлов са осквернили свещената гора на мансите, които на свой ред са решили да си отмъстят, прогонвайки туристите от палатката на студа. Тази версия обаче бързо отпада. Заподозрените манси имат алиби, а и свещената им гора се намира на съвсем друго място. Освен това следователите не откриват никакви чужди следи по склона.

Според друга версия се предполага, че туристите са провокирали падането на лавина, подкопавайки склона, за да монтират палатката си. След като плътната снежна маса притиснала палатката и нанесла тежки травми на някои от младежите, те разрязали отвътре палатката, за да се измъкнат навън. Но и срещу тази версия има сериозни аргументи. Първо, спасителите не са открили никакви следи от лавина, а палатката е била засипана със сняг само от едната страна. Да, снежните маси може да са се стопили или да са били отнесени от вятъра за трите седмици след гибелта на туристите. Но защо тогава е останала една от щеките, на които се е крепяла палатката? И защо лавината не е смазала и печката в палатката?

Има и една друга хипотеза, чийто автор Алексей Ракитин е един от най-добре запознатите с трагедията, разиграла се преди 60 години в Северен Урал. Но версията на Ракитин, според която става дума за "контролирана ликвидация", повдига много въпроси. Ракитин предполага, че някои от членовете на групата са били сътрудници на КГБ под прикритие. Те трябвало да предадат на чуждестранни агенти, маскирани също като туристи, дрехи със следи от радиоактивност от химическия комбинат "Маяк", който произвеждал плутоний. Но акцията се провалила и агентите на ЦРУ убили всички младежи от групата на Дятлов. Непонятно остава обаче защо е трябвало тази операция да бъде проведена толкова сложно и на такова недостъпно място.

Загадката остава не разрешена и до днес.

А коя е най-вероятната според вас причина за трагичната съдба на групата на Дятлов можете да споделите в коментарите под видеото. Споделяйте го в социалните мрежи, за да стигне тази вълнуваща история до повече хора. Благодаря ви и до нови срещи!


1 Коментари

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара