ТОП 5 на най-големите мошеници в човешката история


Блестящите престъпници рядко попадат в съда и затвора. Но ако те не бяха попаднали там, тогава светът никога нямаше да научи за техния гений. Ето защо много от известни измамници изобщо не са против да бъдат хванати. В крайна сметка славата привлича не по-малко от парите.

От човекът, който успя да продаде Айфеловата кула, до фалшивия Рокфелер на Холивуд - те се представят за лекари, самолетни пилоти, богати наследници и всички им вярват.

Здравейте скъпи приятели, аз съм Кристиян и днес ви представям ТОП 5 на най-големите мошеници в човешката история.

5. Фердинанд Дамара - представя се за хирург и дори извършва операции

Демара е известен като „Майсторът на фалшивата самоличност". Преструвал се е на монах, хирург, надзирател в затвор и др. Роден е през 1921. През 1941 влиза в американската армия. Първата самоличност, която открадва е на друг войник - Антъни Игнолия. Дамара инсценира самоубийството му и започва да се представя като Робърт Линтон Френч - психолог. Заловен е и е осъден на 18 месеца затвор.

След като излиза от затвора, той започва една поредица, в която се представя с фалшиви имена на образовани хора - бил е инженер, заместник шериф, експерт по грижи за деца, два пъти се е представял за монах от различни ордени, редактор, медицински изследовател. Целта му не е била да се облагодетелства финансово, правел го е по-скоро за престиж.

Най-известното му превъплъщение е като хирург на борда на военен кораб по време на Войната в Корея. Представяйки се за доктор Джоузеф Кир, Демара извършил няколко успешни операции и успял да овладее няколко тежки инфекции, използвайки ударно количество пеницилин. Измамата била разкрита когато майката на истинския д-р Кир чула за военната кариера на сина си и се обадила в полицията.

Филмът „The Great Impostor" с Тони Къртис e вдъхновен от Демара.


4. Каси Чадуик - „незаконната дъщеря" на Андрю Карнеги

Каси Чадуик, чието истинско име е Елизабет Бигли, мамела банки в Клийвланд, като се представяла за незаконна дъщеря на Андрю Карнеги. На 22-годишна възраст тя била арестувана за фалшификация на документи, но била освободена като душевноболна.

Първият й съпруг я изхвърля 11 дни след сватбата им, защото разбира за миналото й. След това тя се жени за лекар, на име Чадуик.

През 1897 започва най-голямата си измама. Тя фалшифицира документ, в който Карнеги й обещава 2 млн. долара и я нарича своя незаконна дъщеря. Информацията за този документ достига до финансовите среди в Охайо и банките започват да й предлагат услугите си. В следващите 8 години тя вземала заеми, като дъщеря на Карнеги, които достигнали на стойност между 10 и 20 млн. долара.

В крайна сметка всичко това стигнало до ушите на Карнеги, който заявил, че не я познава. Тогава Каси Чадуик е арестувана, а делото се превърнало в истински цирк. Чадуик е починала в затвора.


3. Грегър Макгрегър - убеждава инвеститори да влагат пари в измислена държава.

Макгрегър е шотландски войник, участвал в колонизацията на Южна Америка. През 1829 г. той се връща в Шотландия и се представя като човек с връзки в южноамериканската островна държава Пояис (измислена от него).

Той не само убедил страшно много влиятелни хора да вложат парите си в държавата, ами и създал цял географски гид за Пояис, в който описвал забележителностите й огромните залежи от природни богатства. 250 от първите му инвеститори отплавали с кораб за островната държава. Необезпокоен от това, че ги изпраща на почти сигурна смърт, Макгрегър започнал да сформира втора група от богати инвеститори, този път от Франция. Междувременно, изготвил конституция на държавата и се самопровъзгласил за неин върховен глава. Дори и след излежаване на присъдата си за тези измами, Макгрегър прекарал остатъка от живота си като продавал несъществуваща земя и имоти на европейски благородници.


2. Кристофър Роканкур - Френският Рокфелер

Кристофър Роканкур се представял за потомец на Рокфелер. Първият му удар бил в Париж. Той подправил нотариален акт на скъп имот, който естествено, не притежавал и го продал за 1.4 млн. долара.

След това заминал за САЩ, където се представял за филмов продуцент, бивш боксьор и бизнесмен.

Сприятелил се с много знаменитости, От време на време пускал някой лаф от сорта на „майка ми София Лорен", „чичо ми Оскар де ла Рента" и т.н. А хората му вярвали.

Живял известно време в дома на Мики Рурк, убедил Жан Клод Ван Дам да продуцира следващия му филм, оженил се за модел на Playboy.

Известен е с това, че винаги се появява под ръка с красива дама. Освен, че бил женен за модела Пиа Рейс (с която имат син Зевс), успял да живее и шест месеца с друга манекенка, която не е подозирала, че той е семеен. През 2002 е арестуван и обвинен за множество измами. Глобен е с 9 млн. долара и е осъден на пет месеца затвор.

Самият той се хвали, че измамите му възлизат на общо 40 млн. долара, но тази информация не може да бъде потвърдена.


1. Виктор Лустиг - мъжът, който продаде Айфеловата кула

Виктор Лустиг е един от най-изпечените лъжци в историята. Известен е като човекът, който продаде Айфеловата кула. Роден е през 1890 г. в Бохемия, Чехословакия. Говори няколко езика. Още като младеж той започва с измами по пасажерските кораби, като кръстосва между Париж и Ню Йорк. Първата му схема е за печатане на пари. Той показвал на „клиентите" си малка кутия, за която твърдял, че може да напечата банкнота от 100 долара за шест часа. Клиентите купували машината за огромни суми, от порядъка на 30 000 долара. В следващите 12 часа машината щяла да „произведе" две банкноти от по 100 долара. След това обаче, започва да пуска само хартия. Причината - Лустиг я зарежда с 2 банкноти и има 12 часа да офейка. Докато клиентите разберат каква е работата, той вече е далеч.

Върхът в кариерата му на измамник била аферата от 1925 г. Лустиг прочел статия във вестника за това колко скъпа е поддръжката на Айфеловата кула и веднага измислил хитър план. Изпратил покани до шест търговци на метал от името на представител на правителството. Казал им, че кулата е прекалено скъпа за поддръжка и правителството е решило да я продаде. През 1925 г. това не е звучало толкова абсурдно, колкото днес, защото не е било ясно дали Айфеловата кула ще бъде в Париж за постоянно. Лустиг завел шестимата кандидати да „инспектират" кулата с лимузина. По време на срещата той искал да установи кой от тях е най-доверчив. След огледа, търговците трябвало да напишат офертите си и да ги дадат на Лустиг. Той обаче вече бил решил, коя ще е жертвата. В крайна сметка Лустиг заминал за Виена с куфар, пълен с пари, а измаменият търговец не подал официално оплакване в полицията от срам.

След няколко месеца, Лустиг се върнал в Париж и отново поканил за среща 6 търговци на метал. Този път бил разкрит преди да финализира сделката си, но успял да избяга от полицията.

По-късно Лустиг убедил Ал Капоне да инвестира 40 000 долара в сделка с акции на фондовия пазар. Чехът държал парите 2 месеца в банков трезор, после ги върнал на гангстера и казал, че сделката е пропаднала. Ал Капоне се възхитил на честността на Лустиг и му дал 5 000 долара за награда. Това, всъщност била и целта на Лустиг.

През 1935 измамникът е арестуван в САЩ. Изпратен е в затвора Алкатраз, където умира от пневмония през 1947 г.

На някои хора просто им се отдава да говорят по-добре, да манипулират по-лесно и да лъжат с лекота. Ако ги питате, според тях дори това не е нещо лошо, а безценен талант, с който много често прокарват път в живота си. Но по-добре не ги питайте, защото вероятно ще ви излъжат. Това са най-големите мошеници в човешката история. 

Ако някоя от историите на тези ловки измамници ви е впечатлила поне малко харесайте видеото и го споделете с приятели в социалните мрежи. Абонирайте се за канала с камбанката, за да не изпуснете нещо ново. Благодаря ви и до нови срещи! Чао!

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара