ТОП 5 известни вещици, осъдени на смърт


Човешкият ум винаги се е интересувал от свръхестественото, може би заради това вещиците са имали огромна роля в миналото. Не малко жени са изгаряни на клада, защото е имало съмнения, че правят магии, но и не малко дами са останали в историята като най-великите и могъщи вещици живели някога.

В късното Средновековие и началото на Ренесанса Европа била залята от смъртоносна вълна от процеси срещу вещици, взела живота на десетки хиляди хора, предимно жени.

Здравейте, аз съм Кристиян, а това е Надежда и днес ще ви представим ТОП 5 известни вещици, осъдени на смърт.

5. Агнес Уотърхаус

Агнес е възрастна вдовица от Хетфилд Пивъръл – голямо селище в Есекс, Англия. Известна е била като Майка Уотърхаус и през 1566 година става първият човек в Англия, екзекутиран за вещерство по силата на приетия през 1563 година „Акт за вещерството“. Всичко започнало заради сестра й Елизабет, която й дала котка, наречена Сатана. Котката била дадена на Елизабет от прабаба им, която научила сестрата на вещерство. Елизабет казала на Агнес, че котката ще изпълни всяко нейно желание, ако бъде напоена с няколко капки кръв. Агнес опитала това, като поискала от котката да убие шиле и то наистина умряло. После поискала смъртта на три шилета и котката ги убила /не е ясно как/. Агнес започнала да наказва съседите, които не харесва, като им избива добитъка, докато накрая едно 12-годишно момиченце я обвинило във вещерство. То казало, че му се явил демон във вид на черно куче, който го заплашвал, и когато го попитало кой му е господарят, той казал името на Агнес. Вещицата била изправена пред съд и признала всичките си злини и още неизвестни престъпления, като убийство на съпруга си и на друг местен човек. Преди да бъде обесена, последните й думи били молба към Бог за прошка.

4. Анжел де ла Барте

Предполага се, че Анжел де ла Барте е първият човек, екзекутиран за вещерство през Средновековието. Описвана е като благородна дама от Тулуза, Франция, последователка на учението на катарите, което по онова време било заклеймено от Католическата цъква като ерес. За разллика от повечето обвиняеми, Анжел свободно разправяла на много хора /вероятно поради умствено заболяване/, че се е срещала с дявола. Когато била на 56 години, през 1275 година, притеснените съседи я докладвали на властите и те изслушали признанията й. Тя разказала, че през последните няколко години нощем я посещава демон и с него правят секс. Веднъж била забременяла и родила друг демон, с опашка на змия и глава на вълк, който се хранел с човешко месо. За да го храни, тя била крадяла бебета през нощта и му ги давала, докато една нощ той просто изчезнал и не се върнал. След тези признания властите незабавно наредили екзекуция и тя била изгорена жива. Съвременни изследователи имат хипотезата, че историята за Анжел е измислена от хроникьор от 15 век и тази вещица може да не е съществувала реално, но това остава неподкрепено досега.

3. Урсула Кемп 

Урсула, също като Матюсия, практикувала народна медицина и лечителство. Живеела в Есекс, Англия. Тя е търсена от много хора за помощ, но постепенно тези, на които нейните лечения не помогнали, се обърнали срещу нея. Съседите й свидетелствали срещу нея и заявили, че тя преднамерено разболява своите клиенти, защото е вещица. Една жена обвинила Урсула, че я е увредила да окуцее, че е причинила смъртта на нейното бебе и болестта на сина й. Дори синът на вещицата свидетелствал, че майка му има 4 магически същества, които са убивали хора: куче, агне, крастава жаба и черна котка. Урсула била изправена пред правосъдието, като й казали, че ако признае, ще получи по-лека присъда. Тя неочаквано избухнала в сълзи и признала всичко. Обяснила, че две от нейните животни са мъжки и те убиват хора, а другите 2 са женски и те причиняват болести. След изслушването на признанията Урсула е обявена за виновна и през 1582 година е обесена.

2. Валпурга Хаусмянин 

Валпурга Хаусмянин е била акушерка в град Дилинген, Германия. Била вдовица от 30 години. Съседите й я обвинили във вещерство, тъй като много нейни клиентки раждали мъртви деца, децата им умирали скоро след раждане от болест или злополука или самите жени умирали по време на бременността. Репутацията й скоро стигнала до вниманието на властите, които изслушали обвиненията за 43 престъпления през 19-годишната й кариера на лицензирана и заклета акушерка. Валпурга била арестувана и измъчвана, преди да признае, че е вещица и има отношения с дявола. Признала, че скоро след като овдовяла, имала прелюбодейсва с демон, който после я подкарал с вила при Сатаната, пред който тя се отрекла от Бог. След като дяволът потвърдил договора с нея, двамата заедно яли печени бебета и пили вино, преди да се съвокупляват. Валпурга станала акушерка, за да работи за дявола и да убива новородени преди да бъдат покръстени. Признанията ускорили процеса и тя скоро била преведена през града към мястото за екзекуция. Това става през 1587 година. По пътя към кладата вещицата била рязана многократно с хладно оръжие, преди да бъде изгорена жива и прахът й да бъде разпръснат.

1. Мярет Йонсдотер 

Мярет е била обвинена в посещаване на Сабата на вещиците на митичната поляна Блокула в Швеция, където те правели нечестивите си сборища. Йонсдотер е първата вещица, съдена по време на „Големия шум“ – брожение срещу вещиците в Швеция между 1668 и 1676 година. Обвинението за Мярет идва от Гертруд Свенсдотер – дъщерята на местен овчар, който неуспешно е ухажвал вещицата. Момичето си имало причина за това, тъй като самото то било под разследване за вещерство, след като малкото му братче разказало, че кака му превела стадо овце през водата като Мойсей. Гертруд посочила Мярет като свой посветител във вещерсктвото и също така казала, че Мярет я е предоставила на дявола. Според свидетелствата й по време на процеса, Йонсдотер яхала баща й като кон по пътя към Блокула. Малката сестра на вещицата пък признала на процеса, че двете с кака й са яхали крави до Блокула, където ги заклали и после преспали с дявола. Тъй като Мярет не направила самопризнания, според закона тогава тя не можело да бъде екзекутирана. Впоследствие обаче законът бил променен и когато била повторно обвинена през 1672 година, била намерена за виновна. Мярет Йонсдотир била обезглавена, а след това изгорена, както бил шведският обичай по онова врема.

#TBCplus - изгледайте видеото, за да видите бонуса!

Свикнали сме с приказките за вещици, но страшните факти са, че в действителност десетки хиляди хора в историята са били екзекутирани за вещерство. Много от тях са били убити заради различия във външния вид и поведението през Средновековието и Ренесанса, но някои от обвинените наистина са признали, че са зли същества. Никой не си е губел времето да опровергава признанията, още повече, че с това би рискувал сам да бъде обвинен във вещерство, тъй че по тези времена не са се бавели да екзекутират „виновника“.

Я сега погледнете какъв цвят е бутона ви за абониране! Ако той е червен цъкайте да се абонирате, за да не изпуснете нещо интересно. Ако вече е сив - искрено ви благодаря! Ако видеото ви е харесало дайте му един лайк или го споделете с приятели в социалните мрежи, защото така ми помагате страшно много.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара