Кой е истинският откривател на Бразилия?


Не е необичайно да намерите боклуци в бразилския залив Гуанабара, но това, което Робърт Маркс открил там през 1982 г., било необичаен вид чужда материя – предмети, които не би трябвало да са там.

В подводно поле с размерите на три тенис корта, разположено на около 25 км от брега, лежали останките от около 200 римски керамични съда, като някои били напълно непокътнати. Какво правят в Бразилия римски предмети, след като се смята че тя е открита през 1500 година? Гледайте видеото до края, за да научите повече!

Здравейте, аз съм Кристиян и днес ви представям "Кой е откривателя на Бразилия?".

Според повечето историци Бразилия е открита случайно през 1500 г. от Педро Алварес Кабрал. Португалският мореплавател плава край западния бряг на Африка в посока Индийския океан, когато силна буря го изхвърля на бразилските брегове.

Но през 1982 г. американският изследовател и подводен археолог сър Робърт Маркс открива римско корабокрушение от второто столетие пр.Хр. близо до Рио де Жанейро. В района на пристанището рибарските мрежи донасят странни глинени фрагменти, което привлича вниманието на Маркс. На дъното на залива той открива гробище на съдове от древния свят, които подозрително приличат на римски амфори. Такива находки често показват мястото на римско корабокрушение. А това, от своя страна, би могло да означава, че римляните са достигнали до Бразилия 1700 години по-рано от Педро Алварес Кабрал. 

Голямото струпване на амфори или високи съдове тип „буркани“, пренасяни от римски кораби през втория век пр.Хр., е намерено в залива Гуанабара, на 15 мили от Рио де Жанейро. Откритите артефакти може да бележат останките на римски кораб, който би могъл да стигне до Бразилия 17 века, преди португалските авантюристи да открият земята на днешна Бразилия.

Ситуацията поражда много въпроси. Защо самите бразилци не разследват, когато местен водолаз изважда две амфори през 1976 г.? Маркс предполага, че Бразилия, която има силни културни връзки с Португалия, не иска традиционната история да бъде оспорена. Бразилското правителство не му разрешава подводни проучвания. Той иска да намери останките на потъналия кораб, което ще разсея съмненията и ще направи откритието безспорно.

В подводно поле с размерите на три тенис корта, разположено на около 25 км от брега, лежали останките от около 200 римски керамични съда, като някои били напълно непокътнати. Според Маркс, керамичните съдове изглеждали като амфори с две дръжки, които са били използвани за транспортиране на стоки като зърнени храни и вино през трети век. Но как са стигнали тааам?

Римляните, които търгували предимно в средиземноморските пристанищни градове и Близкия изток, нямали много стимул да инвестират в кораби, които могат да прекосят океаните. Те обаче стигнали чак до Индия. Може би някой неопитен морски капитан се е заблудил при буря. Или може би древни пирати са насочили кораба на запад?

Може би никога няма да разберем, нито е вероятно да разкрием повече доказателства. Бразилия затвори мястото с намерените керамични съдове за по-нататъшни изследвания през 1983 г. в опит да възпира грабителите. Поне така се твърди в правителственото съобщение. Маркс твърди, че правителството не е искало района да бъде проучен, тъй като намирането на артефакти от римската епоха там би означавало, че противно на официалната история на Бразилия, португалците не са първите европейци, които са достигнали страната. А истината? Чака на няколко метра под морската вода.

Ако видеото ви е харесало ударете му един лайк! Ако искате да гледате още подобни се абонирайте за канала с камбанката от тук, за да не изпуснете новите епизоди.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара