Какво представлява ръкописът на Войнич?


Ръкописът на Войнич е книга с приблизително 250 страници, написана на напълно непознат език/система за писане.

Оригиналният автор на ръкописа остава неизвестен, но въглеродното датиране разкрива, че страниците му са направени някъде между 1404 и 1438 г. Той е наречен „най-загадъчният ръкопис в света“.

Здравейте, аз съм Кристиян и ви приканвам да изгледате видеото до края, за да разберете повече за тази загадъчна книга!

Кръстен на полско-американския продавач на антикварни книги Уилфрид М. Войнич, който го придобива през 1912 г., ръкописът на Войнич е подробна книга от 240 страници, написана на напълно непознат език с неизвестна азбука. Нейните страници също са пълни с цветни рисунки на странни диаграми, странни събития и растения, които изглежда не съвпадат с нито един от известните видове. А това добавя още повече мистика към разгадаването на книгата и трудността при нейното дешифриране.

Оригиналният автор на ръкописа остава неизвестен, но въглеродното датиране разкрива, че страниците му са направени някъде между 1404 и 1438 г. Той е наречен „най-загадъчният ръкопис в света“. Някои специалисти предполагат, че авторът е алхимикът Никола Фламел (1330 – 1418), а съдържанието най-вероятно описва алгоритъм за производството на философски камък – еликсир на безсмъртието.

Изобилстват много теории за произхода и същността на ръкописа. Някои хора вярват, като историка и художника Никълъс Гибс, че книгата е трябвало да бъде фармакопея (книга, съдържаща указания за определяне на комбинирани лекарства). В скорошно есе за литературната добавка на вестник Таймс, Гибс пише че това е „справочник с избрани лекарства, издигнат от стандартните трактати от средновековието, ръководство за здравето и благосъстоянието на по-добре работещите жени в обществото, което е било напълно възможно да бъде съобразено с един човек.“

Много от снимките на билки и растения намекват, че много от тях са били някакъв учебник за алхимик. Фактът, че много диаграми изглежда са от астрономически произход, съчетани с неидентифицируеми биологични рисунки, дори доведе до това, че някои учени да предположат, че книгата може да има извънземен произход.

Едно нещо, с което повечето учени са съгласни е, че книгата едва ли ще бъде измама, като се има предвид времето, парите и детайлите, които биха били необходими, за да бъде направена.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара