Двойка се моли сърцето на бебе да спре да бие, за да спасят бъдещата майка

Андреа и Джей никога не са предполагали, че ще бъдат в тази ситуация: молят се сърцето на дъщеря им да спре да бие, преди жената да развие смъртоносна инфекция. 

Двойката от САЩ е на почивка в Малта, когато бъдещата майка, която е бременна в 16-та седмица, започва да губи кръв. Лекарите й казват, че плацентата е частично отлепена и бременността й вече не е жизнеспособна.

Но сърцето на бебето все още бие - а в Малта това означава, че по закон лекарите не могат да прекратят бременността. 

През изминалата седмица двойката остава в болнична стая в очакване.

„Седим тук и осъзнаваме, че ако тя започне да ражда, тогава болницата ще се ангажира. Ако сърцето на бебето спре, те ще помогнат. В противен случай, те няма да направят нищо“, разказва Джей Уелдрейер пред BBC.

Гласът му е уморен и ядосан. Той се тревожи, че състоянието на Андреа може да се промени бързо по всяко време.

„С кървенето и отделянето на плацентата от матката, с напълно разкъсана мембрана и пъпната връв на бебето, стърчаща през шийката на Андреа, тя е изложена на изключително висок риск от инфекция, като всичко това може да бъде предотвратено“, казва той.

„Бебето не може да живее, нищо не може да се направи, за да се промени това. Искахме я, все още я искаме, обичаме я, искаме тя да оцелее, но тя няма да го направи. И не само ние сме в място - да губим дете, което искахме, но болницата също така удължава излагането на Андреа на риск“, добавя той. 

Единствената им надежда е спешна медицинска евакуация в Обединеното кралство.

През 2017 г. има друга туристка, която трябва да бъде евакуиран във Франция, за да има спешно прекратяване на бременността. Но за жените в Малта това не е опция.

Островът има едни от най-строгите закони в Европа, когато става дума за аборт: прекъсването на бременността е напълно незаконно, включително когато плодът няма шансове за оцеляване. 

Това е закон, срещу който д-р Лара Димитриевич, адвокат в Малта и председател на Фондацията за правата на жените, се бори от години. 

„Жените тук рядко говорят открито“, казва тя. „Общата практика е, че лекарите или оставят тялото да изхвърли плода сам, или – ако пациентът се разболее много и развие сепсис – тогава те ще се намесят, за да се опитат да спасят живота на майката.

„Знаем, че всяка година има средно два или три случая като този, но след като Андреа излезе публично с историята си в социалните медии, започнахме да виждаме много повече жени, които излизат и споделят своя опит.“ 

Г-жа Димитриевич посочва, че законът трябва да се промени, защото подобна практика не е само риск за здравето на жените, но е и психологическа травма за тях и техните семейства.

"Процедураъа можеше да бъде направена за два часа, без да излага на риск Андреа и да ни позволява да скърбим“,разказва мъжът след дни агония. „Вместо търпим нещо ужасно, мислейки как може да свърши това?“, завършва Джейн.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара