Командирите на батальона "Азов" са прехвърлени в Русия, на стотици други съдбата им е...

Двама висши командири на бойците, които защитаваха стоманодобивния завод "Азовстал" в украинския град Мариупол, са били прехвърлени в Русия, за да бъдат разследвани, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от ТАСС.

Съдбата на стотици бойци, пленени от руските сили през май след продължила с месеци обсада на Мариупол, остава неясна. Първоначално Москва каза, че те са били прехвърлени в самопровъзгласилите се проруски републики в Източна Украйна. Цитирайки неназован източник от руските правораздавателни органи, ТАСС съобщи, че Святослав Паламар, заместник-командирът на батальона "Азов" и Сергий Волински, командирът на 36-та бригада на морската пехота на украинските въоръжени сили, са били прехвърлени в Русия. Служители на специалните сили са ги прехвърлили от самопровъзгласилата се Донецка народна република, "за да бъдат проведени с тях разследващи дейности". "Други офицери от различни украински подразделения също са били транспортирани в Русия", съобщи ТАСС. Агенция Ройтерс засега не е успяла да потвърди информацията и все още няма реакция от Киев. По-рано този месец Украйна каза, че разузнавателните ѝ служби са в контакт с пленените бойци от "Азовстал".

Батальонът "Азов" е военно подразделение, съставено изцяло от доброволци, което беше сформирано през 2014 г. като крайнодесен опълченски отряд, за да се сражава срещу подкрепяните от Русия сепаратисти и, заедно с 36-та бригада, беше от ключово значение за защитата на стоманодобивния завод. Киев се опитва да договори размяна на пленници с Москва, за да си върне всички бойци, но някои руски законодатели искат да изправят част от тях пред съд. Руски осведомителни агенции съобщиха по-рано този месец, че повече от 1000 бойци от "Азовстал" са били прехвърлени в Русия, за да бъдат разследвани.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара