НАТО обяви, че войната между Русия и Украйна може да продължи с години

Войната в Украйна може да продължи с години, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Украинските сили са изправени пред по-интензивни руски атаки, след като Европейската комисия препоръча на Киев да бъде даден статут на страна-кандидатка за членство в ЕС, пише Ройтерс.

В публикация в германския "Билд ам Зонтаг" от днес Столтенберг заяви, че доставката на високотехнологични оръжия за украинските сили би увеличила шансовете за освобождаване на Донбас от руски контрол.

"Трябва да се подготвим за факта, че това може да отнеме години. Ние не трябва да отслабваме подкрепата за Украйна. Дори ако цената е висока, не само за военна подкрепа, но и заради увеличаващите се цени на енергията и храните", казва Столтенберг.

Британският премиер Борис Джонсън, който посети Киев в петък, направи в публикация в "Сънди таймс" подобни коментари за необходимостта от подготовка за дълга война. Той подчерта, че съюзниците трябва да покажат на украинците, че са готови да ги подкрепят дългосрочно, което означава да се осигури, че Украйна ще получава оръжия, оборудване, боеприпаси и обучение по-бързо от агресора.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара