Новият епизод на „Вкусът на България“ отвежда зрителите в Тетевенския балкан - в събота от 11:30 ч. по bTV

Мария Жекова ще посети района около Тетевен на 29 октомври от 11:30 ч.

„Вкусът на България“ ще отведе зрителите на bTV на поредното вкусно пътешествие. Този път водещата Мария Жекова ще се потопи в историята, обичаите и културата на Тетевенския балкан, ще надникне в местния бит и ще научи рецепти, които не могат да се срещнат никъде другаде.
Иван Вазов някога е казал: „Ако не бях дошъл в Тетевенския балкан, щях да бъда чужденец на майка България. Много съм бродил и скитал, но не съм видял по-чуден рай.“

Повод за това възклицание е едно от най-дългите и живописни села в България и първа спирка от новия епизод на „Вкусът на България“ – с. Рибарица. Тук Мария ще разбере тайните на приготвянето на характерната за селото рибена чорба – тетевенската саламура. 

В село Черни Вит пък зрителите ще гостуват на младата Тодорка, която носи в сърцето си страстта към старите рецепти. Тя ще демонстрира как се прави тетевенска коприва със сланина и таратор от джанки, а след това друг местен ще разкаже повече за трюфелите и къде можем да ги открием. Вдъхновена от вкуса на българския трюфел Мария ще го интегрира в италианско ризото.

Финална спирка в тетевенската обиколка е най-значимата забележителност за района – Гложенският манастир, изграден през 13-и век. Той е построен високо в планината и „когато човек е тук чува тишината, дъхавият вятър те отнася някъде далеч и те кара да усетиш какви са духът и вкусът на България“.

Гледайте новия епизод на „Вкусът на БЪлгария“ тази събота от 11:30 ч. по bTV

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара