Окончателно одобриха въвеждането на USB-C като единен порт за зареждане в ЕС

Съветът на Европа даде финалното одобрение на директивата за въвеждане на единен порт за зареждане в ЕС. Това означава, че от края на 2024 година USB-C ще бъде задължителен интерфейс за различни нови устройства, които ще се продават на територията на Съюза.

Така потребителите няма да купуват различно зарядно при покупката на всяко ново устройство, защото повечето мобилни продукти ще могат да се зареждат с едно. Наличието на единно зарядно трябва да увеличи удобството чрез хармонизиране на зарядните интерфейси и технологията за бързо зареждане и да намали значително електронните отпадъци.

Правилата ще направят USB-C задължителен порт за зареждане за различни устройства като телефони, таблети и четци на ел. книги, фотоапарати, портативни игрови конзоли, слушалки, мишки, клавиатури, навигационни устройства, високоговорители и т.н.

Директивата въвежда и пиктограма, която ще указва дали новите устройства идват със зарядни, а освен това ще има етикет за поддържаните мощности за зареждане. Потребителите ще могат да избират и дали да закупят даден продукт с или без зарядно.

4 години след въвеждане на правилата ще бъде преценено дали отделянето на зарядните устройства да стане задължително. Комисията ще работи и по хармонизиране на технологиите за безжично зареждане. Лаптопите също ще трябва да изпълнят условията на директивата, но в рамките на 40 месеца след влизането й в сила.

След днешното одобрение от страна на Съвета на Европа директивата вече има всичко необходимо за въвеждане. Предстои да бъде публикувана в официалния вестник на ЕС и 20 дни след това ще влезе в сила. Новите правила ще започнат да действат 24 месеца след това, което означава края на 2024 година.

Източник: Съвет на Европа

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара