От колко памет за файлове се нуждаете в новия си смартфон с Android през 2022 година?

В зората на смартфон флагманите с Android устройствата включваха до 32GB вградена памет за файлове. За тези времена това беше съвсем достатъчно, но това разбира се се промени с годините и 32/64GB са налични само в най-базовите модели. В момента болшинството от устройствата включват поне 128GB, но достатъчно ли е това и от колко пространство реално имате нужда?
Достатъчни ли са 128GB?

128GB включват най-достъпните варианти на смартфоните, но трябва да имате предвид, че част от това пространство се заема от операционната система. Освен това не е препоръчително за използвате цялото свободно пространство, а да оставите определено количество. Така реално получавате на разположение около 100GB.

Това е достатъчно при нормална работа, но ще се налага често да почиствате неизползвани файлове и приложения. При средна големина на файл от 5MB ще можете да съхраните 20 000 снимки. Една минута видео в 1080p при 30fps е около 100MB, което дава над 16 часа видео запис.

Препоръчваме ако сега купувате смартфон, той да включва поне 128GB вградена памет за да имате достатъчно за нормално базово използване на устройството в бъдещите поне 2 години.
Прекалено много ли са 256GB?

128GB ще са достатъчни за повечето хора, но това зависи от начина на употреба на устройството. В повечето случаи изборът на 256GB е за спокойствие, като в много дълъг период няма да ви се налага да освобождавате пространство. Ако това е важно за вас, спокойно можете да изберете тази опция.

Творците, геймъри и хора, които използват телефона за работа и снимане ще трябва да изберат именно тази опция. Това означава, че ако правите повече снимки и клипове, изтегляте множество файлове и играете игри на телефона си, ще е добре да заложите на 256GB.

При положение, че телефонът ви прави снимки в 12MB, 256GB ще са достатъчни за около 20 000 изображения. При видео имате 14 часа за запис в 4K или 40 часа във Full HD.
512GB или 1TB?

Повечето хора никога няма да имат нужда от 1TB пространство на телефона си. Това количество ще е необходимо единствено ако снимате много видео в 4K RAW, теглите филми и сериали и т.н. От друга страна 512GB може да е отличен избор за подсигуряване на дълги години работа с устройството. Друга причина е ако залагате на снимането на видео.
Без опция за памет карта при повечето флагмани

Най-вероятно сте забелязали, че повечето съвременни флагмани не включват слот за microSD памет карта. Това е опция за добавяне на памет, която остава в ниския и среден клас устройства. Краткият отговор на въпроса защо се предприема този подход е опитът на компаниите да ви подканят да изберете вариант с повече памет, който е и по-скъп.
Възможности за разширяване на паметта

Всички телефони с Android идват с инсталирани Google Drive и Google Photos, а към вашия акаунт имате безплатни 15GB, които лесно може да надградите срещу допълнително заплащане. А1 и Vivacom предлагат към почти всички актуални планове допълнително облачно пространство съответно в Disk.bg и pCloud, така че може сега да проверите дали имате такава услуга вече включена.

Към Google Drive и pCloud имате опция да освободите място от устройството, като изтриете снимките от него, но те да се запазят в облака и това би решило моментните проблеми със запълването. Все пак внимавайте с тази опция, за да не изтриете нещо важно.

Не забравяйте да активирате поне една опция за резервно копие на данните, защото във всеки един момент може да си загубите телефона или той да се повреди.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара