От колко RAM се нуждае съвременният смартфон с Android през 2022?

С годините количеството системна памет (RAM) в смартфоните нараства значително. В днешно време то варира от 4GB до 16GB в зависимост от ценовия клас. Доста вероятно мнозина от вас си задават въпроса колко системна памет действително е необходима.

Системната памет се използва за активните програми и процеси от операционната система. Тя, разбира се, е ограничен ресурс, който е от ключово значение за работата на устройството. Дори по-прости приложения и игри използват стотици мегабайти, а при по-натоварващите решения се стига и до 1.5 гигабайта.
4GB RAM вече не са достатъчни

При наличието на 4GB RAM има пространство за няколко средни по размери игри и приложения, както и операционната система. В даден момент обаче паметта ще се изчерпа, а в този случай най-отдавна отворените приложения освобождават пространство. Ако данните отново са необходими, те се възстановяват от архиви (zRAM).

Архивните данни заемат значително по-малко пространство. Те обаче трябва да бъдат декомпресирани, за да бъдат прочетени. И това временно място за съхранение също е ограничено. При неговото изчерпване отворените преди време програми се затварят и трябва да ги стартирате наново.
6GB RAM - минимално количество за оптимално преживяване към момента

Затова и 4GB вече не са достатъчни, ако искате да работите с множество приложения едновременно. Препоръчва се да изберете устройства с 6GB, за да можете да имате отворени над 5-6 приложения и няколко игри.
8GB RAM и повече - за най-добра работа

При наличието на 8GB вече ще разполагате с повече възможности за използване на множество отворени прозорци, а с 12GB няма да имате проблеми с каквото и да е. На другия полюс е използването на 16GB RAM, което поне на този етап изглежда излишно.

И така, най-добре е да заложите на минимум 6GB RAM за по-достъпните устройства, 8GB за средния клас и 12GB за флагмански модел.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара