Apple може да допусне алтернативи на App Store в смартфоните си

Apple изглежда се готви да отвори iOS за конкурентни магазини за приложения. Данни на журналиста от Bloomberg Марк Гурман сочат, че екипи на компанията променят платформата за отваряне на ключови елементи.

Крайната цел е позволяване на потребителите с iPhone и iPad достъп до приложения отвъд App Store. Така разработчиците ще могат да избегнат комисионите, налагани от компанията през магазина, които достигат 30%.

Промените се предприемат заради нови регулации в ЕС и първоначално ще бъдат приложени именно в Европа. От компанията засега не коментират информацията.

Според Гурман плановете на Apple са тези новости да са готови и да дебютират догодина с iOS 17. Компаниите трябва да приложат напълно изискванията по Законодателния акт за цифровите пазари до 2024.

В него се предвижда и постигане на взаимосвързаност между различни платформи за комуникация и равен достъп на разработчиците до основни системни функционалности на операционната система.

Възможно е Apple да въведе такса за верифициране на външни приложения. Други възможни промени са отварянето на някои API и функционалности, включително за управление на NFC и камерата. Изглежда обаче няма да бъде въведена поддръжка за RCS в iMessage.

Източник: Bloomberg

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара