8 храни, които траят доста повече от указанията на опаковките

Надписът "Най-добър до" често води до объркване и изхвърлени на боклука напълно годни храни.

За разлика от "Използвай преди", той обозначава срока, в който продуктите са най-качествени и запазват в максимална степен вкуса, цвета и мириса си.

Но и след като мине датата, до които те са най-добри, храните си остават напълно годни и безопасни за употреба.

Обозначението "Най-добър до" е по-скоро начин производителят да пази реномето си, за да не се консумират неговите продукти отвъд периода, в който са с най-добър вкус. Това обаче често води до объркване и изхвърляне на милиони тонове храни по цял свят.

С настоящите цени на храните обаче би било жалко и разходоемко да изхвърляме годни за консумация продукти. Ето и някои от тези, които често се озовават в кофата, при положение, че още не им е дошло времето за там:

Паста

Обикновено обозначението е за 1-2 години, но сухата паста се прави от брашно и вода и спагетите могат да стоят в шкафа дори десетилетие. Е, след толкова време вкусът може да не е идеален, но пастата няма да е опасна - няма какво да се развали в нея.

Това обаче не важи за прясната - тя се прави с яйца и консумацията ѝ не бива да се отлага след обозначението "Използвай преди".

Яйца

Самите яйца също имат обозначение "Най-добър до". Те, естествено, не са вечни, но ако стоят в хладилник, могат да изкарат до 6 седмици след снасянето и често седмици след обозначението на етикета. Понякога на опаковките пише и кога са произведени, което доста помага за преценката.

Дали яйцето е старо, може да се прецени по теглото му - пресните са по-тежки. Проверка може да се направи с чаша вода, в която има лъжица сол. Ако яйцето падне на дъното - значи е сурово, а ако изплува - не бива да се консумира.

Сол и захар

Солта е минерал, а не храна, и няма как да се развали. Йодираната сол, която обичайно се продава у нас, има срок на годност - около година, но това е защото йодът в нея се изпарява, а не защото след този период солта не става за консумация.

Захарта в запечатани опаковки също трае неопределено време.

Боб и ориз

Сухият зрял боб може да трае години, дори десетилетия, макар че едва ли ще е лесно да бъде сварен след това.

Бобът в консерва също има години живот, особено ако стои на тъмно и хладно в шкафа. Внимавайте обаче за капачката - ако е издута, вътре има бактерии и продуктът не бива да се яде.

Стига да остане на сухо - в буркан или пластмасов контейнер, сухият ориз може да оцелее до 30 г.

Оцет

Високата му киселинност е идеален консервант, който осигурява трайност за дълги години в херметически затворен съд на тъмно и студено. С времето оцетът може да промени цвета си или да стане мътен, но това не значи, че е развален и негоден за употреба.

Мед

Той е вечен и дори срокът "Най-добър до" при този продукт е доста дълъг - няколко години. Това е защото с времето може да се захароса или да потъмнее, но не и да се "развали".

Неотворен буркан, съхраняван далеч от топлина, можете да завещаете и на децата си.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара