Какво стана? Защо Filmisub – един от най-големите пиратски сайтове прекрати дейността си?

Наскоро един от най-големите пиратски сайтове в България прекрати дейността си. Оставяйки много въпроси. Защо Filmisub прекратиха дейността си? Хакнати ли са? Защо преименуваха фейсбук страницата си? ГДБОП ли ги свали? Какво ги накара да прекратят дейността си?

    “Сайта прекрати дейност завинаги.
    Няма да работи повече никога под абсолютно никаква форма.
    Всички сайтове, страници и групи в социалните мрежи, които се представят за нас предлагайки приложения и обещания за завръщане и продължаване на дейността нямат нищо общо с нас и са създадени с цел да ви заблудят и злоупотребят по някакъв начин чрез използване на името ни.
    —————————————————————————–
    Тhis website is permanently closed.
    It will never work again.”

Оказва се, че нито са свалени от българските власти, нито е имало хакерска атака срещу тях. Причината за оттеглянето им са финансови проблеми. Разходите им надвишават приходите и не е възможно да се поддържа услугата.
Причина е, че този тип сайтове вече не са доходоносни.

Пиратските сайтове бяха доходоносни преди години, когато легалните стрийминг платформи не бяха все още в България. При наличието на HBO Max, Netflix, Showtime и още много други легални платформи, предлагащи кристално качество и удобство, само срещу няколко евро на месец, потребителите не намират смисъл да използват подобни сайтове. А големите рекламодатели и реклами мрежи не рекламират в пиратски сайтове и те се налага да работят с малки рекламни мрежи, които плащат по-малко и така не могат да покрият разходите си.

От друга страна за българските потребители думата „реклама“ е мръсна дума. Те често използват софтуери за блокиране на рекламите, с което допълнително ощетяват любимите си сайтове от приходи, чрез които да могат да се издържат и съществуват. Въпреки, че повечето такива софтуери предлагат възможности за добавяне на любимите им сайтове в „изключение“, което да показва рекламите в тях и така да ги подпомагат, те рядко се възползват от тази възможност. В последствие, когато тези ресурси прекратят дейността си, както в конкретния случай потребителите са недоволните от станалото.

В мрежата вече се появиха много фалшиви сайтове и фейсбук страници, които се представят за Filmisub, но имайте предвид, че всички те са фалшиви и някой се опитва да се възползва от затварянето на сайта. Възможно е тези страници да съдържат вируси или под някаква форма да откраднат лична информация от вас. Ако някога Filmisub се завърне то ще е единствено на собствения си домейн. 

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара