Интернет Умря - Ботове Контролират Всичко!


През последните няколко години все по-популярна става теорията, че интернет е мъртъв отпреди около пет години. И сега освен вас, които четете тази статия, в уеб пространството почти никой не е останал. Дори и тази статия е написана от ботове. Ботовете общуват с вас чрез коментари. Ботове поставят лайкове и споделят данни, създавайки видимост за една невероятна активност. Понякога вие забелязвате, че това са ботове, но все по-често това не може да се разбере. И само понякога, когато в тази новосъздадена невронна мрежа нещо не върви добре, този воал може леко да бъде повдигнат.

Разбира се, на пръв поглед това си е една чисто конспиративна теория, която звучи абсурдно. Даден тип алгоритми създава цялото съдържание в интернет, а други алгоритми разпространяват този информация. Реалните потребители са най-много няколко хиляди, а всичко останало твърдо се контролира предполага се от гигантските корпорации, правителството на САЩ или може би дори някакви извънземни. Дори на шега хипотетично да приемем тази идея, няма как да не се запитаме кой има полза от всичко това и за какво се изразходват тези огромни ресурси?

Всичко започва като иронични коментари в 4chan, но постепенно тази странна теория започна да се харесва на потребителите. В Reddit, YouTube в различните форуми и други интернет ресурси тя активно се обсъжда. Ето защо, въпреки че постулатите на тази теория звучат съвсем абсурдно, тя все пак създава усещането, че нещо с интернет не е наред и може би нещо важно сме загубили.

 
Това че Глобалната мрежа е завзета от правителствата, корпорациите и изкуствения интелект усилено се обсъжда в 4chan и другите подобни форуми. Не е трудно предварително да се предскаже, какво точно ще ти отговорят, а всички потребители са анонимни и изглеждат еднакво.

Основната идея е, че материалите на всички по-известни блогъри, които четете, вземат изображенията за своите статии от хранилищата на Google и преравят старите статии, от които създават нови материали

Всички Instagram знаменитости, които показват най-подробни изображения на своите тела, са просто реалистични 3D модели

Всички YouTube блогъри, за материалите на които сте абонирани предизвикват искрен смях. Наистина ли мислите, че да се правят дийпфейкове се е досетил някакъв самотник в Reddit? Правителствата от много години разполагат с тази технология. Не бъдете наивни. В интернет отдавна не може да се вярва на своите очи и уши.

И на извънземните, както и на корпорациите подобно развитие на събитията може да се окаже много полезно. Така например, по този начин хората не задават излишни въпроси, понеже тяхното внимание е фокусирано върху обсъждането на сравнително безобидни въпроси и за спорове с ботовете.

Апологетите на конспиративната теория за мъртвия интернет използват следните малко странни аргументи:

Жив интернет със статии, които могат да те разчустват, вече почти няма. Само банални фрази и шаблони, което е разбираемо, понеже невронните мрежи са тренирани с помощта на старите материали от интернет и сега пускат предишни постове, но „с различен сос“. Забелязвате ли, че вече никой на никого не съчувства в интернет? Това е понеже в уеб пространството вече няма истински хора. Почти всички потребители вече са просто софтуерни роботи

Почти цялото съдържание в интернет е вече безсмислено и безполезно. Излезте извън пределите на Уикипедия. Всеки ден се генерират милиони нови сайтове, стотици милиони линкове, милиарди статии. Кой чете всичко това? Кой пише всичко това? От 2010-те години най-вероятно това вършат мощни невронни мрежи

Вместо малки форуми и компактни общности, където бихте могли да обсъждате интересни на вас и на другите теми, сега доминират големите корпоративни социални мрежи и платформи, които разделят своите потребители и ги изолират един от друг

Новините се пишат от невронни мрежи, като коментарите под тях всъщност се създават от други невронни мрежи. Истински коментари почти няма – най-много един на хиляда. Ако се опиташ да спориш с някого в Глобалната мрежа, само като погледнеш аргументите на отсрещната страна, веднага разбираш, че твоят опонент е бот

Алгоритмите и компютърните програми вече могат да създават музика, да пишат романи и да заснемат филми. Забелязахте ли, че филмите започнаха много да си приличат един на друг? Всичко това се върши от мощен изкуствен интелект, навярно контролиран от правителството на някоя голяма държава, който вкарва това съдържание директно в главите на масовите потребители. Според създателите на тази конспирация, известна душевност е останала само в аниметата. Може би защото в Япония властта на световното правителство не е толкова силна

Да сте виждали наскоро в коментарите някоя наистина смешна шега, която не е преписана от никъде? Да сте срещали остроумен коментар или интересна нова идея? Помните ли как се развиваше интернета в началото на новия век? А сега виждаме едни и същи мемове, едни и същи изображения, които се постват стотици милиони пъти, като под тях само текстът е леко променен

Тази конспиративна теория има още много интересни концепции. Според една от тях, съвременният интернет заедно с Facebook, YouTube и различните регулаторни органи, е място, където хората се страхуват открито да изразяват своята позиция, ако тя се различава от установената норма. Само че въпросната „норма“ е създадена неясно от кого, неясно къде и незнайно с какви мотиви.

Коментарите, клиповете и акаунтите социалните мрежи се блокират без каквото и да било участие на човека. Невронните мрежи решават какво да четем и какво да гледаме и за какви неща и мнения не трябва да знаем. В резултат от всичко това така или иначе идеята на интернет е мъртва – в интернет пространството повече няма свобода на творчеството и самоизразяването.

Изданието The Atlantic е съгласно, че въпреки някои твърде абсолютни параграфи, в конспиративната теория за „мъртвия интернет“ има зрънце рационалност. Тя не би се разпространила, ако не бяха налични някакви реални факти. Главният от тях е, че интернет наистина от година на година се напълва с ботове. През 2016 година аналитичната компания Imperva пресметна, че интернет болтовете генерират по-голямата част от интернет трафика – цели 52% (хората генерират останалите 48%). Това особено добре се забелязва по мобилния трафик и по все повечето неверни твърдения в рекламите. Това е през 2016 година – сега ботовете са много повече.

New York Times от своя страна съобщи за събития в YouTube през 2013 година, които тогава компанията е нарекла „Инверсия“. Вътрешен отчет е показал, че половината от трафика на този сайт се генерира от ботове, които се преструват на хора и увеличават броя на гледанията на различните клипове. Процентът е бил толкова голям, че е възникнала реалната възможност машинните алгоритми на YouTube да започнат да приемат ботовете като реални хора, а хората да започнат да бъдат блокирани като ботове. Напълно е възможно до известна степен точно така и да е станало.

Под тази статия има много коментари. Едно от най-популярните течения е, че тази теория в значителна степен съответства на действителността и че интернетът с хора е само алфа версия на един интернет без хора. И че все по-близък е денят, когато Глобалната мрежа ще се трансформира в структура, която индивидуално генерира съдържание, съобразено по подходящ начин за всеки един човек, което ще става с помощта на нови невронни мрежи и все по-мощни ИИ.

Има мнения, че може би е време да се създаде нов вид криптиран интернет, в който няма никакъв корпоративен контрол. Нека в него да има постове за Блекджек, за елфите и дори за талибаните. Но може би само така ще можем да останем хора и да не се превърнем в доста опростен интерфейс към банковата карта, с която плащаме различните натрапени ни стоки. А вие имате ли мнение относно „мъртвия интернет“?

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара