Колко дълго да носим дрехите, без да ги перем

От "Ако мирише на мен си - още не е за пране, но ако смърди на пор - време е да мине през пералнята" до "Обличано е вече веднъж - не бива да се носи отново".

Всеки има собствени правила, по които определя кога дрехите са за пране, и обикновено това е по усет - допир, миризма, брой носения, видими петна. Доста често навиците ни за пране са в двете крайности - или не носим каквото и да било два пъти, или пък не сваляме нещо от себе си, докато околните не започнат да странят от нас.

Къде обаче е златната среда и от какво се определя тя?

В едната крайност стои опасността от поява на кожни проблеми и инфекции заради рядкото пране, което позволява растеж на бактериите, попаднали върху тях. В другата е прекомерната хигиена, която съсипва тъканите, налага по-често подновяване на гардероба и увеличава сметката за ток и вода.

За определянето на приемлива честота има няколко основни фактора - колко дълго са носени дрехите, какви са, и степента на потене - както според организма на човека, така и според активността му и околния климат, посочват експерти.

Затова и няма абсолютно точни стандарти, но има няколко основни принципа, които е добре да се спазват.

Облеклото за спорт може да се носи само веднъж.

На първо място е правилото за облеклото, което е в пряк досег с кожата ни - бельо, чорапи, чорапогащи, клинове, дрехи за спортуване и дори тениски. Те трябва да се перат след всяко обличане, гласят насоките на Американския институт за почистване, който представлява производители на почистващи продукти.

Този вид облекло е в досег с части на тялото ни, върху които има много естествени бактерии, част от собствения ни микробиом. Когато се потим, това създава влага и среда, в която тези бактерии могат да започнат свръхрастеж, обяснява пред Си Ен Ен дерматологът д-р Антъни Роси от Раковия център Memorial Sloan Kettering в Ню Йорк.

Прекаленият растеж на бактериите може да доведе до инфекции, поява на гъбички, обриви и други проблеми с кожата, особено при по-чувствителна кожа или пък при одраскване или ожулване.

Освен това дрехи, които се носят във фитнеса или други спортни зали, може да се окажат в контакт и с други бактерии, които се предават между хората и могат да бъдат още по-опасни, ако попаднат в тялото и кръвта.

Да бъде оставен екипът за фитнес просто да изсъхне и да се проветри на слънце също не е решение - топлината допринася за растежа на бактериите и няма как навън да е толкова горещо, че дрехите да бъдат стерилизирани от въздуха. Това става само с гореща вода и сапун или перилен препарат.

Собствените ни секрети са вредни и за самото облекло и то се уврежда по-лесно и бързо, ако те не се премахват навреме.

Потта уврежда и самите дрехи.

По отношение на чорапите опасността е от развитие на гъбички, тъй като обувките са идеалната среда за развитието им - топло, влажно и тъмно. Ето защо освен че чорапите трябва да се сменят всеки ден, то и самите обувки трябва да се перят веднъж месечно, ако това е възможно.

Изключение правят сутиените, които могат да се носят 2-3 пъти, но отново водещото е при какви условия са обличани - колко се е потила жената, спортувала ли е или пък е стояла в офиса.

Затова и климатът и сезонът също са от значение - през зимата се потим по-малко, както и в сух и прохладен климат, и съответно от това зависи и колко често пускаме пералнята.

Тези принципи важат и за останалото облекло, но там се допуска повече носене, тъй като допирът с кожата и потта е по-ограничен.

При пижамите например са разрешени 3-4 носения, особено при хора, които не се потят прекалено по време на сън.

Тези, които имат навик да си вземат душ преди лягане, пък могат да удължат този период до седмица. Не бива обаче да се прекалява, защото докато спим освен пот, от кожата се отделят и мъртвите кожни клетки и всякакви продукти, с които сме се мазали през деня.

При горните дрехи нещата отново зависят от допира с кожата. Неща като пуловери, ризи, фланели и дори рокли, които не се носят на голо, могат да изкарат поне 5 обличания без пране, а може и до 2 седмици - стига да няма петна и мръсотия по тях.

При панталоните нещата зависят от това дали носите бельо. Ако не го правите - то те трябва да се перят след всяко носене.

По тази логика - стига да няма петна - връхни дрехи като якета и палта могат спокойно да се перат веднъж месечно.

Въпросът с дънките е малко по-сложен, тъй като - стига да са от деним - препоръките са те да влизат колкото може по-рядко в пералнята, защото платът се поврежда с всяко пране.

Те е добре да се носят поне 10 пъти, или докато не се измърсят, макар че отново всичко е индивидуално.

Ако тези препоръки ви се виждат прекалени, се опирайте и на собствения си усет, съветват експертите. Ако се чудите дали да сложите дадена дреха в коша да пране или тя може да издържи още едно носене, се попитайте дали тя мирише, дали има петна от пот, както и как сте я носили - дали е била в допир с кожата или не.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара