Легендата за Боян Мага – на 24 май в „Неразказано в историята“ от 20 ч. по bTV

Новият епизод на документалната поредица повдига завесата около мистериозната фигура на Боян Магесник, а модератор е Михаил Билалов

Навръх празника на българската просвета култура и славянската писменост – 24 май, в документалната поредица на bTV „Неразказано в историята“ премиерно ще бъде излъчен филма, посветен на най-загадъчната личност в българската история – Боян Мага.  Точно в 20:00 ч. по bTV актьорът Михаил Билалов, който е модератор в епизода, ще поведе зрителите на мистериозно приключение из дълбините на историята, за да осветли слабо известни факти за живота и делото на Боян Магесник.

С рождено име Вениамин, Боян е син на цар Симеон Велики, брат на цар Петър и може би на Св. Иван Рилски. Той е герой и на католическия епископ Лиутпранд (епископ на Кремона) и на руския епос „Слово о полку Игореве“. За човека, който можел „да се превръща във вълк и какъвто друг звяр си поиска, който владеел магията и вълшебството“, историята знае едновременно толкова много и в същото време съвсем малко.
Вероятното и невероятното в образа на Боян Мага вървят ръка за ръка. За него се смята, че е пръв дипломат на брат си цар Петър, последовател на източните шамани и създател на богомилството. На светлия български празник Михаил Билалов ще тръгне по стъпките на тази интересна и загадъчна личност и заедно с екип от историци ще представи пред зрителите любопитни и същевременно неизвестни митове и легенди, които съпровождат живота на Боян Мага. 

„Неразказано в историята: Боян Мага“ на 24 май от 20:00 ч. по bTV обещава интригуващи минути, изпълнени с много въпроси и отговори, свързани с едни от най-неосветлените кътчета и герои в българската история.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара