С парад с 800 военни и военна техника отбелязваме Деня на храбростта

С водосвет, военен парад с участието на военна техника и над 800 военнослужещи в София ще бъде отбелязан 6 май - Денят на храбростта и празник на българската армия.

Тази година се навършват 145 години от създаването на армията ни.

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената-светини, отслужен от Негово преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, ще започне в 10:00 ч. на площад "Княз Александър Първи" в София.

От Министерството на отбраната съобщават, че веднага след църковния ритуал ще започне военният парад. Гражданите следва да знаят, че при изпълнението на националния химн ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

Що се отнася до самия военния парад, подготовката за който течеше през последните дни, той ще бъде открит с военен хеликоптер Ми-17 с националния трибагреник.

Над 800 военнослужещи ще преминат през площад "Княз Александър Първи" в София. Те ще са в 7 представителни блока от Националната гвардейска част, НВУ "Васил Левски", военни формирования 24150-Стара Загора и 22160-Плевен от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции.

За въздушния компонент на парада след това е предвидено участието на 19 вертолета и самолета, които са на въоръжение във ВВС и ВМС: вертолетите Ми-17, Ми-24, "Cougar" и "Panther" и самолетите L-410, "Спартан", L-39Z, "Пилатус", Су-25 и МиГ-29.

Ще бъдат представени и образци на различни видове военна техника на въоръжените ни сили, като за първи път в парада жителите и гостите на София ще могат да видят италианските бойни машини "Freccia" ("Стрела") от състава на многонационалната бойна група в България.

На площада ще преминат 62 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции, служба "Военна полиция" и Командването за логистична поддръжка.

В мероприятието ще участват и 174 военни музиканти от Гвардейския представителен духов оркестър, представителните духови оркестри на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, военно формирование 34750-Карлово и Съвместното командване на специалните операции, фестивалният оркестър от състава на Националния военен университет "Васил Левски" и военно формирование 24 150 - Стара Загора.

В честванията участие ще вземат президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и висши офицери от Българската армия.

Точно по обяд - в 12:00 ч. - пред сградата на президентството ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара