Над 211 хиляди българи празнуват имен ден на Гергьовден

Отново е един от най-масовите празници у нас - 6 май, Гергьовден, когато честваме деня на св. Георги Победоносец.

Общият брой на именниците в страната е 211 497 души, сочат данните на Националния статистически институт към 31 декември 2022 г.

От тях мъже са 156 109, носещи имената Георги, Гошо, Генчо, Жоро, Гочо, Гео, Ганчо, Гергин, Геро, Йоро, Воин и др.

Празнуващите българки са 55 388, като те носят имена като Гергана, Георгия, Галя, Галина, Гинка, Гиргина, Глория, Гюрга, Гюргелина, Ганка и др.

Св. Георги Победоносец, когото честваме днес, е смятан за покровител на българската армия, заради което 6 май у нас е и Ден на храбростта и празник на военните сили.

Светецът е бил войник в Римската империя по времето на император Диоклециан. Успява да се издигне бързо и става част от личната гвардия на императора.

Именно по нареждане на Диоклециан, Георги е трябвало да вземе участие в гоненията на християните през 303 г. Той обаче сам разкрива, че е християнин и отказва да се включи, заради което е подложен на жестоки мъчения. По това време извършва редица чудеса.

Умира пред стените на Никомидия, а мощите му са погребани в палестинския гард Лида.

Най-известното предание за него е това за убийството на змея от езерото край град Вирит, днешен Бейрут. Именно заради това предание светецът най-често е изобразяван като конник, убиващ змей.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара