Колко често трябва да сменяме чаршафите

Колко често сменяте чаршафите на леглото си? Когато се сетите, следващия път, веднъж месечно, по-рядко или сте особено прилежни и го правите наистина често?

Смяната на чаршафи може да бъде нещо доста досадно и дори уморително и далеч не всеки се занимава с това толкова редовно, колкото би трябвало. А това, според експертите, е минимум веднъж на две седмици и дори по-често.

Спалното бельо трябва да се сменя на 14 дни или по-често - ако живеете на по-топло място или имате домашен любимец, с когото делите леглото, обяснява дерматологът от клиника Кливланд д-р Алок Видж пред сайта на болницата.

Според други - като лайфстайл гуруто Марта Стюарт, това трябва да става всяка седмица. Специализираният сайт Good Houseкeeping също препоръчва пране поне веднъж на две седмици, но при хора с кожни проблеми или алергии - на 7 дни, а при тези с домашни любимци - дори на 3-4 дни.

Ако пускате домашния любимец в леглото, това изисква и по-често пране на чаршафите.

По-често пране се налага и при хора, които се потят повече, докато спят, както и при по-топло време, за тези, които спят голи, или се възстановяват от болест или инфекция.

Причината за толкова честа смяна на спалното бельо е, че прекарваме (поне) една трета от времето си в леглото и оставяме там доста неща. Ако не почистваме редовно чаршафите, това може да доведе до кожни проблеми като обриви и екземи и дори алергии и астма.

Без да си даваме сметка, ние всеки ден се освобождаваме от мъртва кожа - според д-р Видж средно по грам и половина на денонощие, или близо една чаена лъжица. И естествено сериозна част от това количество се отделя нощем в леглото ни.

Оставените в чаршафите мъртви клетки пък са идеална почва за развитие и растеж на бактерии.

Освен това в спалното бельо - както и навсякъде в жилищата, където има прах, има и доста акари - миниатюрни организми, които не се виждат с просто око, но също се хранят с мъртви кожни клетки. Това, което се лющи от кожата ни само за ден, може да изхрани 1 милион акари. Те не хапят, нито живеят по кожата ни, но могат да причиняват алергии.

В чаршафите освен това оставяме и пот, остатъци от козметичните продукти, които сме ползвали през деня и - нека си го признаем - често се и храним в леглото. Кучета и котки също допринасят със собствените си пърхот, мръсотия от отвън и всичко друго, което може да е останало по козината им.

Сред основните проблеми от мръсните чаршафи са алергиите, които акарите могат да предизвикват у някои хора - например сърбеж, а ако не се обърне внимание на проблема, това може да се развие и хрипове или свистене при дишане и дори до астматични пристъпи. И обратното - хора с астма са по-податливи на дразнението от акарите и могат да имат проблеми с дишането в по-мръсни чаршафи.

Акарите, както и бактериите могат да предизвикат и обриви, екзема или фоликулити - възпаление на фоликулите на космите по тялото.

За да бъдат те напълно почистени от спалното бельо, е добре то да се пере на висока температура - 60 градуса.

Прането трябва да е на 60 градуса.

Добрата новина е, че възглавниците и одеялата, които са покрити с чаршафи, могат да се перат далеч по-рядко - според д-р Видж на 6 месеца. Ако вие или децата ви спите с плюшени играчки - правилото за регулярно пране два пъти годишно важи и за тях.

Има и още по-добра новина - препоръчително е да не бързате да оправяте леглото си сутрин, за да дадете време на влагата, която е останала след вас през нощта, да се изпари. Именно влагата е любимата среда на бактериите и акарите.

Как стоят нещата с кърпите и хавлиите?

Като цяло те трябва да се перат още по-често - по същите причини. Именно с хавлията или кърпата избърсваме част от мъртвата кожа, паднала при къпане или миене на ръцете. Там обаче остава и голямо количество влага - да не говорим и че често самите кърпи стоят във влажната баня, което още повече стимулира растежа на бактерии.

Затова кърпите за баня трябва да се перат след всеки 3-4 използвания, а тези, които използвате във фитнеса - след всяка употреба.

Добре е това да става на 60 градуса, а след употреба хавлиите за къпане да се простират на открито, така че да могат да изсъхнат добре преди да бъдат върнати в банята.

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара