Паралментът удари жестоко Василев!: Ще трябва да връща 1 милиард лева

Паралментът удари жестоко Всилев! Депутатите приеха решението финансовият министър да възстанови 1 млрд. лв. във Фонд “Сигурност на електроенергийната система” (ФЕС) до 31 март. Решението се прие с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, “Възраждане”, БСП и ИТН.

Още по време на заседание на енергийната комисия председателят на КЕВР Иван Иванов  уточни, че реално има една дупка от 1 млрд. лв. във Фонда“.

Той апелира Министерството на финансите и финансовият министър Асен Василев да преведат тези средства към фонда.

След това последва атака от предложения за енергиен министър от Габриел Жечо Станков от ГЕРБ-СДС.

“Винаги фондът е бил на излишък с 850 млн. Вие успяхте и тази “мазнинка” да пренасочите. Сега да постъпим отговорно – трябва да насочим средства от бюджета към ФЕС, да предотвратим възможността за повишаване цената на електроенергията за битовите потребители и то тази сума да бъде възстановена до 31 март 2024 г.”, призова Жечо Станков.

“ГЕРБ създаде Фонда за енергийна сигурност, а вие го унищожихте и го декапитализирахте”, заяви Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

“Асен Василев източи парите в българската енергетика”, заяви Йордан Тодоров от “Възраждане”.

Критика дойде и от ИТН.

“Асен Василев е некадърен финансов министър. Неговата финансова политика е пагубна”, категорична е Павела Митова от ИТН.

Искрен Митев и Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ защитиха Василев, като уточниха, че финансовата политика не е пагубна.

“Финансовата политика на държавата не е пагубна. Кое от нея според вас е пагубно?”, попита Митев.

Искрен Арабаджиев пък подчерта, че няма риск от вдигане на данъците.

Делян Добрев, председател на енергийната комисия в НС и депутат от ГЕРБ-СДС, коментира, че са източени 5,411 млрд. лв. от бюджета и са похарчени за незнайно какво, но не и за бизнеса.

“От фонда близо 2,2 млрд. са източени. Господин Арабаджиев ако трябва ще го поканим в енергийна комисия да му обясним как стоят нещата”, предложи Добрев.

„Това не са пари, които са върнати на бизнеса. Това са парите, които Асен Василев лично прибра в Бюджета – 5,411 милиарда“.

„Компенсациите за бизнеса са различни пари, които се събират по друг ред и се харчат по друг ред. Октомври месец 2021 г. АЕЦ „Козлодуй“ дава 450 милиона на Министерство на енергетиката, 2022 г., април месец, 1 милиард 176 милиона лева НЕК дава за закупуване на зърно – такова не беше купено! Май месец е платен дивидент от БЕХ в размер на 190 милиона, за периода март-юли 2022 г. от Фонда за енергийна сигурност, който искаме да попълним, са източени 1 милиард 309 милиона лева към Министерство на енергетиката, МРРБ и МОН, 2023 г. май месец е платен дивидент от БЕХ 291 милиона лева…“, заяви Добрев.

Драгомир Стойнев от БСП прехвърли фокуса на дебата и засегна решението домакинствата да излязат на свободния енергиен пазар като определи реформата за ненужна, след което обвини Асен Василев за това. “От 1 юли НЕК вече не е обществен доставчик. Затваряме въглищни централи, не сме конкурентни. Във фонда “Сигурност на електроенергийната система” няма средства. Как ще се компенсират домакинствата и електроразпределителните дружества, след като се излезе на свободния енергиен пазар и фондът няма средства?”, попита Стойнев.

Той припомни, че БСП ще внесат решение за отлагане излизането на домакинствата на свободния енергиен пазар с една година, тоест от 2025 г.

“Това е нужно, за да създадем работещ модел. Това прибързано решение за 2024 г. бе инициатива на Асен Василев”, добави депутатът от БСП.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ репликира на Стойнев като заяви, че от либерализацията има реална полза за домакинствата.

При гласуването стана ясно, че единствените, които са против парите да се върнат във Фонда, са ПП-ДБ.

 

Източник – БГНЕС

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара