Нова рекордна цена на златото за всички времена – над $2200 за унция

Цената на златото регистрира нов исторически рекорд, надхвърляйки 2200 долара за унция, подсилена от перспективата за намаляване на лихвените проценти през тази година, което беше потвърдено вчера, сряда, от централната банка на САЩ.

Златото достигна до 2220 долара за унция, според Bloomberg, надминавайки предишни рекорди, поставени през март.

От средата на февруари цената на благородния метал е скочила с близо 12%.

Азиатските акции и Нюйоркската фондова борса се повишиха рязко, а доларът падна, след като централната банка на САЩ потвърди прогнозата си за три намаления на лихвените проценти през 2024 г. въпреки постоянната инфлация.

Това покачване на цената на златото беше насърчено от отслабения долар, което прави благородния метал по-привлекателен като сигурно убежище на фона на повишените геополитически рискове, особено след началото на войната между Израел и „Хамас“.

Намаляването на лихвените проценти също е в полза на жълтия метал, който не генерира доход, тъй като прави други холдинги по-малко привлекателни.

Манав Моди, анализатор, стоки и валута, каза: „Цените на златото и среброто се търгуваха стабилно вчера преди политическата среща на Фед. Централната банка на САЩ проведе вчера втората си политическа среща на Фед за тази година, където запази лихвения процент непроменен, но обяви някои промени в прогнозите за инфлацията и растежа. След срещата на Фед не се забеляза много реакция в доларовия индекс и доходността на САЩ. Въпреки това, залозите за намаляване на лихвените проценти през месец юни бяха повишени от ~50% на повече от 65%, подкрепяйки ралито на цените на златото и среброто. Сега ще бъде важно да видим как служителите на Фед подготвят пазара от тук нататък.“

 

Източник: Businesstoday / Превод:SafeNews

Публикуване на коментар

Скъпи читатели,
в коментарите можете да ни задавате въпроси и да изказвате мнението си за сериалите, предаванията и др. Коментари, чието съдържание е обидно или съдържа реклама на друг сайт ще бъдат изтрити!

По-нова По-стара